Elektorer: Vi kommer inte att göra revolt

NYHETER

NEW YORK. Elektorerna flaggar för att det inte att göra uppror genom att rösta ner Trump på måndag.

Det visar en rundringning som AP gjort.

– Jag hoppas att han är bättre än jag tror att han är. Men jag är fullt inställd att rösta på Trump, det är en plikt, säger elektorn Jim Skaggs.

Foto: Gerry Broome / TT NYHETSBYRÅN
Donald Trump.

På måndag 19 december är det dags för elektorerna att rösta om Trump ska bli USA:s nästa president.

Medborgarna i USA utser nämligen inte sin president i direkta val. Presidenten väljs i stället av 538 representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet (mer om detta här).

Elektorer har uppmanats att inte rösta på Donald Trump eller lägga ner sina röster, enligt en nationell kampanj. Nyhetsbyrån AP har försökt att ringa runt till alla 538 elektorer och lyckas prata med drygt 330 av dem.

– Jag har fått 48 324 mejl om mitt uppdrag som elektor. Jag har haft en debatt på Twitter med en före detta porrstjärna, det har varit fascinerande, säger Brian Westrate, elektor från Wisconsin.

”Det är en plikt”

De flesta säger att de kommer att rösta på Trump, oavsett om de stöttar honom. De känner sig bundna av historien, plikt och partitillhörighet, skriver AP. I vissa delstater är det dessutom emot lagen att inte rösta utifrån valresultatet.

Elektorerna berättar att de har fått mejl, samtal och handskrivna brev för att de ska ändra sig. Inte ens Jim Skaggs från Kentucky kommer att ändra sig.

– Hans personlighet oroar mig, han är inte öppentänkande, säger Skaggs till AP.

– Jag hoppas att han är bättre än jag tror att han är. Men jag är fullt inställd att rösta på Trump, det är en plikt.

ARTIKELN HANDLAR OM