Juicebar plingade på klocka – när "snygga tjejer" passerade

Christopher Lantz.
Christopher Lantz.

Hos Joe and the juice utanför Helsingborg plingar personalen i en klocka för att uppmärksamma varandra på att en ”ful, snygg eller crazy” tjej kommit in i lokalen, berättar tidigare anställde Christopher, 19.

– Det är en väldigt dum idé att döma folks utseende med en klocka, säger han.

På Joe and the juice i ett köpcentrum utanför Helsingborg plingar personalen när snygga personer beställer fika. Det fick Christopher Lantz, 19, veta när han fick jobb där i november.

– Min chef frågade om jag undrade vilken funktion klockan har. Jag sa ”Nej det har jag inte tänkt på”, jag hade liksom jobbat där en timme. Då sa han att den var till för att plinga på ”fula, snygga eller helt crazy tjejer”. Han la till ”Men även killar, förstås”, säger Christopher.

Försvarade klockan

Historien kulminerade under torsdagen när en av Christophers vänner varnade för plingklockan i ett Facebookinlägg.

På ett eller annat sätt fick Christophers chef och personal från andra Joe and the Juice-fik i Helsingborg reda på inlägget och gick in och kommenterade.

Han är pinsam som vill ta vidare och sätta stopp för en "pling-klocka" som exempel motsvarar en killes busvisslande när en tjej går förbi? Väx upp människor det finns större problem i världen mer än att ingen ville plinga på er”, skriver en person som jobbar på Joe and the juice.

– Jag tycker inte att det är särskilt oskyldigt att gå runt och busvissla på tjejer på stan, säger Christopher.

”Straffades med armhävningar”

Under gårdagen fick Christopher reda på att han inte kommer få fortsätta på Joe and the juice. Det är inget han fäller några tårar över – han tycker att stämningen var konstig överlag. Att göra fel bestraffades med att göra femton armhävningar, hävdar Christopher.

Vid ett tillfälle kom hans kompis förbi för att fika. Hon undrade vad Christopher gjorde på golvet.

– Då fick jag ju förklara att jag var tvungen att göra armhävningar för att jag hade hällt över lite på juicen så att det runnit ner på muggen, säger Christopher.

Christopher beskriver stämningen på juicebaren som ”macho och nedvärderande”.

– Det är verkligen bara killar som jobbar där. Man måste vara där för att förstå machokulturen. Det är så mycket att man vill gå därifrån, säger Christopher.

Chefen: ”Positiv grej”

Aftonbladet har sökt chefer och representanter för Joe and the Juice under fredagen utan svar. Joe and the juice har tidigare varit i blåsväder – bland annat har de kritiserats av facket och anklagats för ”grabbighet”.

För Helsingborgs Dagblad bekräftar platschefen Lalit Liljerud på Joe and the juice att klockan använts.

Han nekar till att det varit för att uppmärksamma om ”fula” tjejer.

– Vi använde den dels för att göra kunderna uppmärksamma på när maten är klar. Sedan har vi också använt den som en kul grej när en snygg tjej har gått förbi, säger Lalit Liljerud.

Klockan plockades bort under torsdagen, efter att det inträffade uppmärksammats i sociala medier. Det känns trist, tycker Lalit Liljerud.

– Det var menat att vara en positiv grej, säger han till Helsingborgs Dagblad.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN