Tusentals utan ström på nyår – rislykta kan vara orsaken

Foto: TT
Rislykta kan vara boven i dramat.
NYHETER

I Malmö var det tusentals elkunder som var utan i nästan 40 minuter. Nu har man kommit fram till vad som kan ligga bakom.

Natten mot årets första dag blev det svart för 55 000 elkunder i Malmö. I nästan 40 minuter, mellan klockan 01.12 och 01.50, fick de klara utan ström.

Då visste elbolaget Eon inte vad orsaken var men nu har de en teori – det kan vara så att en Thailändsk rislykta, som man släpper upp i luften, orsakade strömavbrottet.

– Vi är inte riktigt färdiga med vad som ligger bakom men vi hittade en thailändsk rislykta som låg på strömförande skena i ett ställverk. I rislyktan finns det metalltrådar, så strömmen bröts av säkerhetsskäl, säger Björn Persson på Eons presstjänst och fortsätter:

– Det här är bara en teori som vi har tittat på. Men vi vet inte säkert förrän ett par dagar.

Enligt Björn Persson är det viktigt att de går till botten med orsaken så att de kan öka säkerheten för framtiden.

– De 35 minuterna utan el blev långa för många. Men vi lyckades att få tillbaka strömmen ganska snabbt utifrån den dramatiska situationen vi befann oss i.

Under strömavbrottet var det folk som fastnade i hissar, larm som utlöstes och dessutom stannade Malmös halva fjärrvärmedistribution. Inte förrän tidigt på nyårsdagens morgon fungerade varmvattenförsörjningen normalt igen.

– Det visar hur allt hänger ihop och hur samhället är uppbyggt, det är viktigt att strömförsörjningen fungerar.

ARTIKELN HANDLAR OM