Åkesson: SD är det rockigaste partiet

Cecilia Klintö/TT

Publicerad 2024-06-05

Sweden Rock är den givna platsen när Jimmie Åkesson ska lägga sin röst i EU-valet. Musiken dånar när han tar med sig ett gäng sympatisörer till det lilla biblioteket i Norje på festivalens första dag. SD är det klart rockigaste partiet i Sverige, tycker SD-ledaren.

– Vi skulle nog kunna betraktas som det rockigaste partiet i Sverige på många sätt. Det brukar hända rätt mycket kring oss — det är väldigt rock´n´roll.

Jimmie Åkesson har hunnit med en första konsert med heavy metal-bandet Dream Evil och är svettig i pannan under sin svarta keps. Här känner han att han är på hemmaplan – dels för att Norje ligger i hans hemkommun Sölvesborg i Blekinge, dels för att medelålders män dominerar i publiken.

Många har hörsammat hans uppmaning i sociala medier att hänga med och rösta.

”Ingen jävla kostym”

Ölandsparet Mikael och Sofie Klasson är redo med röstkorten.

– Titta på honom: Det är ingen jävla kostym, han är här som den han är som människa liksom, säger Sofie Klasson, samtidigt som Åkesson ställer upp på den ena selfien efter den andra.

– Han har fötterna på jorden, han är inte märkvärdig. Han är som vi, säger Mikael Klasson.

För SD, med många EU-kritiska väljare, är utmaningen att få sina sympatisörer att gå och rösta. Åkesson är själv är osäker på vad valkampanjen har fått för effekt.

Stort fokus har legat på SD efter TV4:s avslöjande om partiets användande av anonyma konton i sociala medier.

Är inte all publicitet bra publicitet?

– Nej, det har jag lärt mig att så är det inte. Men det är klart att i ett val där det handlar om att mobilisera de egna väljarna och inte så mycket om att vinna nya väljare, så kan det vara så. Det återstår att se.

”Hanterar stormarna”

SD-väljaren Linus Lundgren från Borås, också han med röstkortet redo, tror däremot inte att partiets sympatisörer påverkas av den typen av avslöjanden.

– Av alla partiordförande så är ju han den som har suttit längst. Och det finns en anledning till det. Det har varit stormigt till och från i många år och jag tycker att sättet han hanterar stormarna på och reder ut det för sitt parti säger mer om honom som person än om de andra partiledarna faktiskt.

Jimmie Åkesson hoppas ha fler valkampanjer framför sig. Han har mer att ge, tycker han.

– Efter nästa val är vår ambition att sitta med i regeringen och då vill jag gärna vara med om det också. Jag vill gärna vara kvar ett tag till.

Följ ämnen i artikeln