Kinas Xi uppmanar Orbán att ta mer plats i EU

TT-AFP

Publicerad 2024-05-09

Kinas ledare Xi Jinping uppmanar Ungern att spela en större roll i EU efter ett möte med premiärminister Viktor Orbán i Budapest.

Xi mottogs med högsta hedersbetygelser när han anlände från Serbien under sin rundresa i Europa.

På en presskonferens i samband med det bilaterala mötet mellan de två ledarna valde Xi att försöka stärka Ungerns betydelse inom EU.

Den kinesiske ledaren uppmanade premiärminister Orbán att ”spela en större roll i EU och trycka på för en ny och mer utvecklad relation mellan EU och Kina”. Xi poängterade också att ”stor vikt” läggs vid relationen med EU.

Den kinesiska delegationen anlände på torsdagen, inbjuden av president Tamás Sulyok och premiärminister Orbán. Xi och hans fru Peng Liyuan mottogs med pompa i presidentpalatset Budas pyntade innergård i Budapest.

Xi, som stannar tre dagar i landet, skrev på sociala medier efter mottagandet att ”relationen nu är den bästa historiskt sett” mellan de två länderna.

Tyst om Ukraina

Ingen officiell kommentar kom om de båda ländernas inställning till Ryssland och invasionskriget i Ukraina. I samband med resan har Xi Jinping uttryckt missnöje över att västländer kritiserar Kinas hållning gentemot Ryssland.

Ungerns hållning gentemot Ryssland och Orbáns kontakter med Moskva har väckt missnöje i många EU-länder.

Säkerhetspådraget i huvudstaden var enormt, och kortegevägen var kantad med kinesiska flaggor. Säkerhetspersonal såg till att några få tibetanska flaggor inte syntes i Xis väg.

Kinas president reste till Ungern från Serbien, där han mottagits med röd matta och salut. Kina har investerat stora summor i Serbien och andra Balkanländer, främst i gruv- och tillverkningsindustrin.

”Kärlek och respekt”

Xi Jinping och Serbiens president Aleksandar Vucić valde att framträda tillsammans på presidentpalatsets balkong framför vilken tusentals personer med kinesiska flaggor hade samlats.

– Sådan respekt och kärlek som han finner här i Serbien, det kommer han inte att få någon annanstans, sade Vucić.

Sedan skrev de två under avtal om bland annat import av kinesiska tåg.

Under sin rundresa i Europa har Xi Jinping även gästat Frankrike där han togs emot av president Emmanuel Macron.