Här blir stormen värst: "Bind fast utemöblerna"

Emma Gate/TT

Publicerad 2024-07-07

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar och storm. Arkivbild.

SMHI varnar för mycket hårda vindar i sydvästra Sverige. Vindbyar på 20–25 meter per sekund kan förekomma.

– Det är bra att binda fast eller ta undan lösa föremål i trädgården, säger meteorolog Torbjörn Simann.

SMHI varnar för mycket hårda vindbyar från Göteborg och norrut, längs västkusten, vid Vänerområdet och en bit in i Värmland. Gula varningar ligger också över nästan hela Östersjön, från sydligaste Öland och norrut.

Västtrafik har ställt in flera tågavgångar på grund av ovädret. Det gäller bland annat sträckorna Uddevalla–Borås–Varberg och Strömstad–Göteborg.

Hundratals hushåll har drabbats av olika långa strömavbrott under dagen, bland annat på grund av träd som fallit på elledningen.

Ironman kortar simning

– Vi har ett ganska intensivt lågtryck nu som ger de här vindarna. Det kommer att bli blåsigt i stora delar av landet, men inte lika hårt som i varningsområdet. Det är friska eller hårda vindbyar som gäller i hela Götaland, hela Svealand och en bit upp över Norrlandskusten, säger Torbjörn Simann, meteorolog på SMHI.

Risk för storm

Vindbyar på 20 meter per sekund kan förekomma och vid Västkusten kan det blåsa upp till storm – med vindar på uppåt 25 meter per sekund.

– Det är bra att binda fast eller ta undan lösa föremål i trädgården som studsmatta och trädgårdsmöbler. Det kan också bli en del störningar med trädfällning på vägarna, och störningar på elnätet, säger han.

Till följd av ovädret fattade ett hus eld efter ett åsknedslag i lördagskväll i Gislaved i Jönköpings län. Ingen skadades, men fastigheten fick stora skador, skriver polisen på sin hemsida. Tävlingen Ironman i Jönköping tvingades också korta ner simningssträckan under söndagen på grund av höga vågor, skriver SVT.

En hel del regn väntas även passera Götaland, Svealand och upp över Norrland.

Framåt eftermiddagen kommer vindarna tillta något och avta ganska snabbt under kvällen.