Nyheter

Piska och morot ska öka vaccintakten i USA

Av: 

TT

President Joe Biden manar i ett tal alla i USA att vaccinera sig mot covid-19.
President Joe Biden manar i ett tal alla i USA att vaccinera sig mot covid-19.

NYHETER

Offentliganställda i USA måste vaccinera sig mot coronaviruset, lyder kravet från president Joe Biden. Men han tar inte bara till piska utan också morot för att öka vaccinationsviljan. Han vill se 100 dollar i premie till nyvaccinerade.

Anledningen är den snabba spridningen av den mer smittsamma deltavarianten av viruset i USA. Presidenten understryker i ett tal att det är de ovaccinerade som fyller sjukhusens intensivvårdsavdelningar.

– Vi har verktygen för att hindra den här nya covidvågen från att stänga ner våra företag, våra skolor och vårt samhället på det sätt vi såg förra året, säger Joe Biden och uppmanar alla som ännu inte vaccinerat sig att gå och ta sina sprutor.

Liv eller död

– Vaccinen är säkra och mycket effektiva, säger Biden och manar amerikanerna att inte göra politik av frågan om vaccin och munskydd.

– Det handlar inte om röda eller blå stater. Det handlar bokstavligt talat om liv eller död, säger presidenten och syftar på de båda stora partiernas traditionella färger.

Vaccinkravet omfattar samtliga civilanställda inom den offentliga sektorn. För den som inte vaccinerar sig väntar åtgärder så som regelbundna covid-19-tester, social distansering, munskyddspåbud och reserestriktioner. Den som inte vaccinerar sig riskerar dock inte att förlora sitt jobb.

Samma krav ska gälla privata företag som arbetar på kontrakt för federala myndigheter.

100 dollar i premie

Samtidigt uppmanar Biden delstater och lokala myndigheter att betala 100 dollar i premie till nyvaccinerade. Finansdepartementet meddelar att vaccinpremien kan finansieras via det hjälppaket på 350 miljarder dollar som kongressen antagit för att bekämpa coronapandemin. Presidenten vill också att anställda ska få ta vaccin på betald ledighet.

Dessutom ger Biden försvarsdepartementet i uppdrag att överväga hur och när anställda inom militären ska omfattas av vaccinationskravet. Han uppmanar samtidigt den privata sektorn att följa exemplen.

De federala myndigheterna är USA:s största arbetsgivare med runt 2,18 miljoner anställda.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert: