Flera skogsbränder i Örnsköldsvik efter åskoväder

Flera skogsbränder bröt ut i Örnsköldsvik efter ett åskoväder.

Två helikoptrar har vattenbombat den största av dem utanför Björna.

– Vi är nu försiktigt optimistiska om att klara den, säger Fredrik Lindqvist, på räddningstjänsten.

Räddningstjänsten bekämpade flera pågående skogsbränder utanför Örnsköldsvik på måndagen.

Den största bröt ut utanför Björna vid 13-tiden på måndagen.

– Den är inte under kontroll och sprider sig. Just nu är den omkring 200 x 300 meter i omfattning och sprider sig fortfarande, säger Mattias Andersson på räddningscentralen Västernorrland, vid 17-tiden.

MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, skickade två helikoptrar som vattenbombat området.

Drygt sju timmar efter larmet var branden på 3,5 hektar omringad. Räddningstjänsten kommer vara kvar på platsen hela natten och hoppas kunna lämna över bevakning till markägaren på tisdag morgon.

– Vi har kommit runt den och har byggt ett slangsystem. Så jag kan väl säga att vi är försiktigt optimistiska. Markpersonal ska in och eftersläcka. Vi har kvar en helikopter och den andra har vi lämnat över till Västerbotten där en annan brand brutit ut, säger Fredrik Lindqvist, inre befäl på räddningstjänsten, vid 20.30.

Helikopter hjälper till att släcka branden.
Helikopter hjälper till att släcka branden.

Flera skogsbränder i samma område

Vid 16.30-tiden larmades räddningstjänsten om ytterligare två bränder i Örnsköldsvik. En av dem i Hallbacken i närheten av Arnäsvall.

– Det var en mindre brand, bara 20 x 20 meter. Vi har kvar en tankbil och ska snart lämna över för bevakning. Men alla de här bränderna har legat i otillgänglig terräng så det har tagit lite tid för oss att ta oss fram och släcka, säger Fredrik Lindqvist, vid 20.30.

Räddningstjänsten larmades även om en brand på Middagsberget i närheten av Arnäsvall, inte långt från Hallbacken. En stor rökpelare sågs från E4.

– När vi kom dit hittade vi ingen brand, så det var nog rök från Hallbacken. Men vi vågade inte chansa och åkte dit för att utesluta att det inte var någon ytterligare brand, säger Fredrik Lindqvist vid kl 20.30

Det brann på flera ställen i Västernorrland.
Det brann på flera ställen i Västernorrland.

Under söndagskvällen drabbades Västernorrland av ett åskoväder med flera blixtnedslag.

– Då hade vi flera skogsbränder i hela länet. Det är säkert så att dagens bränder beror på av att det legat och pyrt i marken och det är varmt här i dag. Så det blev lite som befarat, säger Mattias Andersson på räddningscentralen.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Helikopter vattenbombar.
Helikopter vattenbombar.
Publisert: