Folkhälsomyndigheten

Ökad risk för RS-virus när restriktioner hävs

Av: 

TT

Bebisar drabbas i regel hårdast av RS-virus. Arkivbild.
Bebisar drabbas i regel hårdast av RS-virus. Arkivbild.

NYHETER

Under coronapandemin har antalet fall av RS-virus minskat kraftigt i bland annat Sverige. Men nu pekare forskare i Kanada på att fallen ökar igen – trots att det normalt sett är lågsäsong.

När coronarestriktionerna börjar hävas runtom i världen finns det risk för ett uppsving av förkylningsviruset RS, rapporterar Vetenskapsradion i P1.

Det är forskare i Kanada som spår ökningen efter att ha sett en uppgång av fall under sommaren – som vanligtvis är lågsäsong för viruset, som drabbar de allra minsta barnen värst.

Under coronapandemin har fallen minskat så drastiskt att forskarna trott att viruset helt försvunnit. Mellan augusti i fjol och maj i år, registrerades endast 239 fall av RS-virus i Kanada. Året före var motsvarande siffra 19 000.

Samma trend gäller för Sverige där antalet fall under senaste vintersäsongen (oktober till maj) var 195. Så få fall har aldrig registrerats under de 20 år som Folkhälsomyndigheten har övervakat viruset. Säsongen 2018–2019 var det drygt 7 300 fall.

Men nu ökar alltså fallen igen, inte bara i Kanada utan även i länder som Frankrike, Storbritannien och Australien.

I Sverige konstateras en mindre ökning av fall i Stockholm, enligt radion. Däremot syns ingen tydlig ökning i på exempelvis Sahlgrenska sjukhuset eller Norrlands universitetssjukhus.

– Vi hade också pratat om ett skräckscenario med ett ganska högt patientflöde, men det blev inte så. Vi har normala siffror, det är en vanlig sommar just nu, säger Ioannis Orfanos, barnläkare på Skånes universitetssjukhus, till Vetenskapsradion.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten