Mejla

Wolfgang Hansson

Europa går mot en australisk lösning

Foto: REUTERS TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Folkopinionen tvingar land efter land att skärpa invandringspolitiken.

De få länder som varit generösa har nu gjort en helomvändning.

Europa går mot en australisk lösning. Asylrätten står inför kraftiga förändringar.

Valresultatet i Österrike är ännu ett bevis på hur flykting- och migrationsfrågan helt är på väg att ta över politiken i Europa.

Inget parti kan längre komma till makten utan att utlova en kraftig åtstramning av invandrares möjligheter att ta sig till Europa och deras tillgång till bidragssystemen.

Österrike var tillsammans med Tyskland och Sverige de länder som tog emot överlägset flest asylsökande under flyktingkrisen 2015. Samtliga dessa länder har nu helt lagt om sin migrationspolitik eller är på väg att göra det.

Valet i Tyskland för en knapp månad sedan resulterade i en uppgörelse där Angela Merkel, som varit symbolen för en generös flyktingpolitik, gått med på att sätta en gräns för hur många invandrare Tyskland är berett att ta emot varje år. Något hon fram till nu vägrat.

Slut på applåder

Österrikarna har gått från att applådera flyktingarna till att förespråka nästan helt stängda gränser. En liknande situation kan vara på väg i Sverige som redan kraftig minskat inflödet. Nästa års val ser ut att bli en tävling i att försöka framstå som lika tuffa mot invandring som Sverigedemokraterna.

Främsta skälet till omsvängningen i opinionen är mängden flyktingar som kom för två år sedan. Mottagandet blev en svår utmaning i sig men nu har det ännu svårare arbetet inletts med att integrera flyktingarna, skaffa jobb och bostad. De nyanländas barn ska få plats i skolor, på dagis och sjukhus. Välfärdssamhället står under hårt tryck. Det har skapat oro och vrede hos lokalbefolkningen.

Många europeiska politiker underskattade sprängkraften i migrationsfrågan. Nu lägger de desperat om kursen i hopp om att kunna vinna tillbaka väljare som gått till de högerpopulistiska partierna.

Största hotet

Detta sker samtidigt som EU är i stort behov att få till en gemensam migrationspolitik och fördelning av de flyktingar som trots de stängda gränserna ändå lyckas ta sig hit. I dag bär Italien en stor börda utan att få hjälp av övriga EU-stater.

Migrationen är det enskilt största hotet mot sammanhållningen i EU. Valresultatet i Österrike stärker de invandringsfientliga länderna som Ungern, Tjeckien och Polen och gör det ännu svårare att se hur unionen ska kunna enas om ett gemensamt flyktingmottagande.

Istället framstår en australisk lösning som alltmer trolig. Den går ut på att asylcenter ska upprättas utanför Europa där människor i framtiden får söka asyl. Förhandlingar pågår redan med länder i Nordafrika.

Säga som det är

Genom att samarbeta med Libyens kustbevakning försöker EU få dem att tvinga tillbaka flyktingbåtarna.

De som argumenterar för en sådan lösning försöker klä den i termer av att den gynnar flyktingar som inte har råd att ta sig till Europa och att den stoppar döden på Medelhavet. Istället för att säga som det är; Europa vill inte ta emot fler människor. Särskilt inte på ett oordnat sätt och särskilt inte de som i första hand är ekonomiska flyktingar.

Tanken är att asylsökande ska få hjälp i närområdet hellre än att resa till Europa.

Asylcenter utanför Europa kan fungera om EU-länderna verkligen tar emot större grupper flyktingar. Men vem är beredd att göra det i dag, med en fientlig hemmaopinion, annat än i mindre omfattning? Asylcentren riskerar istället att förvandlas till gigantiska flyktingläger med svåra livsförhållanden. Precis som de som Australien anlagt på ett antal grannöar.

Noll chans

En annan svaghet är att de ekonomiska flyktingarna som kommer från framförallt Afrika skulle ha noll chans att få asyl. Det innebär att det fortfarande skulle finnas en marknad för dem som vill ta sig illegalt till Europa i hopp om en bättre framtid.

Frågan är också i vilken grad Europa kan begränsa flyktingströmmarna om Mellanöstern exploderar i nya krig och Afrika inte klarar av att försörja sin kraftig växande befolkning.

Smugglarna kommer att kunna fortsätta tjäna sina blodspengar och flyktingarna kommer att fortsätta drunkna.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 20-50 % på massor av varor!

Cervera

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sebastian Kurz utropar seger – blir yngste EU-ledaren

ÄMNEN I ARTIKELN

Flyktingpolitik

EU

Migrationspolitik

Angela Merkel

Tyskland

Österrike

Sverige