Överlevande efter jordbävningen slår larm: Hjälpen kommer inte fram

avStaffan Dickson

NYHETER

Mer än 530 personer uppges ha dött och många överlevande tvingas sova utomhus vid rasmassorna som tidigare var deras hem.

Tre dagar efter jordbävningen i Iran slår drabbade larm om att tält och andra förnödenheter inte når fram.

– Fler människor kommer att dö på grund av kylan, säger Rohan Meshkat till Reuters.

1 av 11 | Foto: Vahid Salemi / AP
Tre män kramar om varandra på gatan utanför sina hem.

Jordbävningen under natten till i måndags hade magnituden 7,3 och drabbade minst 500 byar och städer, många av dem i de bergiga delarna av provinsen Kermanshah i västra Iran vid gränsen mot Irak.

De senaste dagarna har dödssiffran stigit och angavs på onsdagen till fler än 530. Nästan 10 000 har skadats, rapporterar den iranska statliga nyhetsbyrån IRNA. I Irak har 9 personer dött och 550 personer skadats, enligt FN.

På tisdagen avslutades sökandet efter överlevare.

I den kurdiska staden Sarpol-e Zahab i västra Iran, där hälften av de skadade bor, säger invånare till nyhetsbyrån AP att de flera dagar efter jordbävningen ännu inte fått några förnödenheter och att de behöver hjälp med att flytta på bråte för att komma åt sina tillhörigheter.

– Våra saker är fortfarande i huset under bråten, men ingen vågar gå in och ta dem, säger överlevaren Shahla Rezaei.

Tiotusentals totalförstörda hus

Hon fortsätter:

– Vi gick in för att ta barnens skolböcker och några andra saker, men då kom det ett efterskalv och vi blev tvungna att fly.

Ayatolla Ali Khamenei och andra iranska ledare har beordrat att förnödenheter snabbt ska distribueras till behövande efter jordbävningen. Men logistiska problem och påstådda stölder har enligt AP försvårat hjälpinsatserna i de drabbade områdena.

Enligt nyhetsbyrån rapporteras 12 000 tält ha distribuerats i området. Antalet hus som skadats beräknas dock vara så många som 30 000, varav 15 500 totalförstörts.

Kom med filtar från grannbyar

Samtidigt väntas regn och lägre temperaturer i området, enligt AP.

– Fler människor kommer att dö på grund av kylan. Min familj lever i en by nära Sarpol-e Zahab, men jag kan inte ta mig dit. Jag vet inte ens om de lever eller är döda, sa Rohan Meshkat till nyhetsbyrån Reuters härom dagen.

Tvåbarnsmamman Parastou Rezaei berättar att invånare från grannbyar tagit med sig filtar till de drabbade i Sarpol-e Zahab.

– Vi har inte tillräckligt många tält. På nätterna är vi tvungna att göra brasor utanför tälten och lägga på nya vedträn till morgonen för att skydda oss från kylan, säger hon till AP.

Hur funkar jordskalvsskalan? 01:36
ARTIKELN HANDLAR OM

Iran

Irak