Polisens nya spår i mördarjakten: dna-träff i Danmark

avSusanna Nygren

NYHETER

I september 2016 sköts en 25-årig man ihjäl med flera skott utanför ett flerfamiljshus i Helsingborg.

Polisen grep flera personer för inblandning i dådet men än har ingen dömts.

Nu tänds nytt hopp i utredningen – ett dna-spår från brottsplatsen har fått en träff i det danska brottsregistret.

1 av 2 | Foto: ANDREAS HILLERGREN
Polisen vid brottsplatsen.

Den 18 september 2016 sköts en 25-årig man ihjäl med ett flertal skott på Varbergsgatan i Helsingborg. Boende i ett flerfamiljshus på gatan hörde smällar men ingen av dem ska ha sett den skjutne mannen. Först morgonen därpå hittades han död på gården bakom huset.

25-åringen, som skulle ha fyllt 26 ett par dagar efter mordet, älskade musik och skrev själv rap-låtar. Ofta handlade texterna om kriminalitet – vilket han själv hade erfarenhet av.

Dömdes för guldrån

2013 dömdes han och två andra män för ett rån av en guldsmedsbutik i Norge. Bytet blev smycken till ett värde av över 800 000 norska kronor.

I Sverige är han bland annat dömd för ringa narkotikabrott och rattfylleri. 2015 satt 25-åringen och en äldre bekant häktade en tid för ett uppmärksammat mordförsök utanför en Willys-butik i Helsingborg.

Polisen är ganska säkra på att mordet på 25-åringen har med hans kriminalitet att göra.

– Vi är rätt övertygade om att det ha med hans tidigare brottslighet att göra. Det kan vara en form av hämnd eller någon som har känt sig kränkt av honom, säger Kent Persson, kommissarie grova brott, Helsingborg.

Två män, 24 och 34 år gamla, satt länge häktade misstänkta för mordet. De släpptes i brist bevis.

Polisen optimistisk

Efter det så har utredningen nästan stått still. Tills i oktober i år. Då inledde svenska polisen ett utbytte av brottslingars dna-profiler med dansk polis – det gav utdelning.

Ett dna-spår från brottsplatsen i Helsingborg stämde överens med en person som fanns i det danska brottsregistret. Detta kan vara den pusselbit som behövs för att lösa brottet.

Kriminalkommissarie Kent Persson är försiktigt optimistisk.

– Vi har fått en träff. Nu måste vi skicka in en begäran om att få reda på vad det handlar om. Innan vi vet det så kan jag inte uttala mig om vilket värde det har, säger han.

Senast i morgon, torsdag, kommer Helsingborgspolisen skicka en begäran om information om träffen. Än så länge vet man inte mer än att det rör sig om en match.

– Jag tror vi kan få svaret inom en vecka – kanske 14 dagar. Efter det får vi bedöma om det är något att vi ska gå vidare med, säger Kent Persson.

Så många människor skjuts ihjäl 00:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott