Lööf till attack mot SD: ”Det är rasism”

avStaffan Dickson

Det är oacceptabelt att många flyktingar befinner sig i Sverige illegalt, sa Jimmie Åkesson i kvällens partiledardebatt.

Annie Lööf svarade att det är oacceptabelt att SD:s partisekreterare kallar islam för en trojansk häst.

– Det är främlingsfientlighet, det är rasism.

1 av 9 | Foto: Peter Wixtröm

Det hettade till rejält när Centerpartiets Annie Lööf och Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson debatterade flyktingpolitik i kvällens partiledardebatt i TV4.

Duellen mellan de båda partiledarna handlade till en början om asylinvandring. Sverigedemokraterna vill ha totalt stopp för asylinvandring till Sverige och i stället hjälpa flyktingar i närområdena. Centern vill ha fler kvotflyktingar och samtidigt behålla rätten att söka asyl i Sverige.

– Vi vill också ta emot kvotflyktingar men att man flyr till Sverige från Danmark, eller från Tyskland, vilket har varit fallet, det är inte rimligt. Man kan inte förvänta sig att kunna passera säkra länder, ett efter ett runtom i Europa, för att komma just till Sverige, sa Jimmie Åkesson.

– Jimmie Åkesson säger att vi bara tar emot asylsökande om det blir krig i Danmark (…) Det är klart att vi ska hjälpa flyktingar på plats, och Sverige gör det, men de människor som kommer till Europa behöver få sin asyl prövad. Helst skulle jag vilja ha ett europeiskt kvotflyktingsystem där alla EU-länder tar ett solidariskt ansvar, men där också de som kommer till Sverige har möjlighet att få sin sak prövad, svarade Annie Lööf.

”Politik vi prövat i decennier”

Jimmie Åkesson frågade retoriskt på vilket sätt det är en human flyktingpolitik att lägga stora resurser på människor som lyckas ta sig till Sverige när 65 miljoner människor samtidigt är på flykt runtom i världen.

– Vi behöver fokusera hjälpen till de områden där de här människorna finns. Det är en human flyktingpolitik, sa SD-ledaren.

Annie Lööf svarade att det är viktigt att barn kan återförenas med sina föräldrar.

– Det måste finnas möjlighet både att söka asyl och få sin sak prövad, men också möjlighet för dem som kommit hit att återförenas med sina anhöriga, sa C-ledaren.

– Det är precis den politik vi prövat i decennier, och som tyvärr inte fungerat. Det har skapat enorma problem med välfärden, segregation och utanförskap, sa Åkesson.

”Fullständigt oacceptabelt”

Debatten kom senare in på huruvida ensamkommande ungdomar från Afghanistan ska få stanna i Sverige.

– Barn – om de nu är barn, vilket många inte verkar vara – då har man oftast inte jobb och inkomst utan är en belastning för samhället. Jag menar att det inte finns någon som helst anledning för människor som fått avslag att stanna kvar här. De ska återvända, antingen frivilligt eller så ska vi från samhällets sida se till att de återvänder. Där bör vi lägga mer resurser. Vi har enormt många människor i Sverige som befinner sig här illegalt. Det är fullständigt oacceptabelt.

”Betydligt större problem”

Annie Lööf svarade genom att räkna upp en rad andra saker som hon anser vara oacceptabla.

– Det som är oacceptabelt är när din gruppledare i riksdagen står i en tv-studio och säger att de flyktingar som kommer hit är potentiella sexförbrytare och terrorister. Det som också är oacceptabelt är när din partisekreterare säger att islam är en trojansk häst in i väst. Det är främlingsfientlighet, det är rasism, sa hon till Åkesson.

– Jag tycker att det är ett absolut mycket större problem att vi har tiotusentals människor som uppehåller sig i det här landet illegalt, utan att samhället agerar med kraft. Det är ett betydligt större problem än vad någon enskild politiker har sagt och inte sagt, svarade Jimmie Åkesson.

ARTIKELN HANDLAR OM