Superprognos: Kallaste vintern på fem år väntar

Av: Benjamin Ekroth

Publicerad:
Uppdaterad:

Kallare i söder men bara något mildare i norr.

Årets vinter kan bli den kallaste på fem år, enligt SVT-meteorologen Nitzan Cohen.

–  Jag tänker mig att det blir lite kallare än det klimatologiskt brukar vara, säger han.

1 av 2 | Foto: Anders Wiklund / TT
I en stor genomgång inför vintern har meteorologen Nitzan Cohen kommit fram till att det blir den kallaste vintern på fem år. Framför allt i söder blir det kallt, medan norrlänningarna får snö.

­Nitzan Cohen har gjort ett gediget arbete för att för­söka förutspå hur årets vinter blir. Med hjälp av forskning, data och rådande väder har han kommit fram till att det i december till feb­ruari blir kyligare än på länge. Åtminstone i söder – i norr kan det ­däremot bli snäppet mil­dare.

Han är noga med att ­poängtera osäkerheten i långtidsprognoser. Men han bedömer ändå scena­riot som högst sannolikt.

”Vetenskapligt”

–  Det är inte som att spå i kaffesump utan det är högst vetenskapligt. Sen kan det ändå bli fel om vädret tar en annan väg – det är alltid nyckfullt, säger Nitzan ­Cohen.

Enligt prognosen, som finns på SVT:s hemsida, får hela södra Skandinavien lägre temperaturer än ­normalt. Det beror på ett högtryck som drar in österifrån och som kommer att dominera under vinter­månaderna.

–  Jag tänker mig att det blir lite kallare än det klimatologiskt brukar vara. Man kan tänka sig lite kallare än de senaste vintrarna i söder.

Det högtrycksbetonade vädret betyder samtidigt en begränsad nederbörd.

–  Det är väldigt osäkra ­utfall på grund av det högtryck som jag har tänkt mig. Blir det tillräckligt starkt kommer det bli ganska torrt.

Desto mer nederbörd blir det i norr. 

–  I norr blir det lite mil­dare, inte jättemilt men kanske fler mildluftattacker än vanligt. 

Det beror på lågtryck ­vilket, enligt prognosen, i sin tur betyder snömängder som blir normala eller ­något över det normala. 

”Mer varierande”

–  Det kommer inte att gå någon nöd på norrlänningarna. De kommer att få snö, men det kanske inte blir ­lika kallt hela tiden. Det blir mer varierande, säger han.

De fem senaste vintrarna har vanligt ovanligt milda. Senast vi hade en vinter som var kall och nederbördsrik var 2012–2013. Just den vintern, och vintern 2005–2006, ­använder han som en jämförelse för hur det kan bli i år.

–  De vintrarna har en hel del som stämmer överens.

Prognosen gäller för ­hela perioden. Hur det blir ­under enstaka ­perioder ­låter han vara osagt. Eller om det blir en vit jul.  

–  Det går inte att ­säga ­exakt, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN