Nordkorea

Nordkorea anklagar USA för ”värsta situationen någonsin”

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

USA och Sydkorea genomför en stor militärövning som svar på Kim Jong-Uns kärnvapentest.

Nordkoreas replik: ett skriftligt klagomål till FN.

Landet anklagar USA för att ha skapat den ”värsta situationen någonsin” i regionen.

USA:s och Sydkoreas militärövning i västra Stilla havet har pågått sedan i lördags och avslutas i dag, tisdag. Sydkorea har tidigare sagt att den gemensamma övningen är ett svar på Nordkoreas kärnvapen- och missilprovokationer och att man tillsammans med USA vill visa att sådana initiativ från Kim Jong-Uns regim kan slås tillbaka med ”överväldigande kraft”.

Brev till generalsekreteraren

USA har bland annat skickat tre hangarfartyg med tillhörande flyg till vattnen utanför Koreahalvön. Senaste tre sådana övade tillsammans i västra Stilla havet var 2007, skriver Reuters.

Nu kommer en replik på övningen från Nordkorea – men inte i form av ett nytt kärnvapentest. I stället har landet, kanske något oväntat, skickat ett skriftligt klagomål till FN. I ett brev till generalsekreteraren Antonio Guterres anklagar landets FN-ambassadör Ja Song Nam USA för att bidra till en ökad spänning i regionen.

”Katastrofal olycka”

Enligt Reuters skriver Ja Song Nam att USA ”löper amok” genom att ta med sig kärnvapenutrustning till området och att situationen i regionen tack vare amerikanerna är ”den värsta någonsin”.

Ja Song Nam skickar även en känga till FN:s säkerhetsråd som han menar ignorerar USA:s kärnvapenkrigsövningar. I samma stycke skriver han att USA är ”fast beslutet att föra med sig katastrofal olycka till mänskligheten”.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Nordkorea efter Trumps Asienbesök: Ber om kärnvapenkrig

ÄMNEN I ARTIKELN

Nordkorea

USA

Sydkorea

Kärnvapen

FN, Förenta nationerna