Lögnen har blivit det nya normala

Foto: AFP

Donald Trumps strategi att utmatta motståndet med ett konstant kaos behöver inte vara medveten. Men Trump fatigue fungerar.

Snart kan hans lögner och sätt att bedriva politik betraktas som det nya normala.

Ribban för vad som krävs för att bli upprörd har hela tiden höjts sedan Donald Trump valdes till president för ett år sedan.

De första veckorna och månaderna var det så många uppseendeväckande nyheter om presidenten varje dag att det som normalt dominerat nyhetscykeln i flera veckor snabbt förpassades till notisspalten.

När Trump efter sitt installationstal påstod att han slagit publikrekord trots att fakta visade att betydligt fler besökt Obamas installation skapade det ett ramaskri. Hur kunde en president ljuga om en sak som var så enkel att kontrollera?

Presidentens rutinmässiga lögner har fortsatt med oförminskad styrka och utvecklats till en strategi att etablera en parallell verklighet. Få orkar längre peka finger åt Trump varje gång han far med osanning.

Den store ledaren

New York Times-krönikören Roger Cohen beskriver sin reaktion när Vita husets presstalesperson förnekar att Trump ljugit om en telefonkonversation med Mexikos president trots att lögnen avslöjats.

– Jag ryckte på axlarna, skriver Cohen. Det är så här autokratier cementerar sin makt. De maler ner dig. De vill att du ska rycka på axlarna när du hör den store ledaren säga att 1+1 är lika med 3.

Ett tillstånd av trötthet och ointresse inträder, det jag kallar Trump fatigue. Många orkar inte bry sig längre trots att de känner att USA och världen långsamt men stadigt närmar sig avgrunden.

När jag för precis ett år sedan stod på Trumps valvaka i New York och sent på natten hörde honom iklä sig rollen som den ödmjuke segraren så ville en del av mig tro att han nog ändå skulle ändra stil när han flyttade in i Vita huset. Att trycket från ämbetet skulle förvandla honom till en ansvarsfull ledare.

Förgiftar klimatet

Tyvärr fick alla de rätt som hävdade motsatsen, att det bara finns en Trump. Den som underblåser motsättningar och förgiftar samhällsklimatet. Han har god hjälp av en värld där klyftorna mellan rika och fattiga ständigt växer. En värld där många känner sig som förlorare.

Visserligen har ett antal katastrofer uteblivit. USA har inte lämnat Nato. Något kärnvapenkrig med Nordkorea har ännu inte blivit av, Trump har skadeskjutit men inte lämnat Iran-avtalet. Han har inte lyckats frånta miljontals amerikaner deras sjukförsäkring. Trump har inte startat några nya krig.

Att frånvaron av en stor katastrof ger upphov till en viss lättnad säger egentligen allt om vilka förväntningar världen hade på Trump.

Men det motsäger inte att Trump ändå orsakat avsevärd skada på en rad områden. Framförallt har han devalverat värdet av USA:s ord. Vem vågar i fortsättningen att ingå en långsiktig överenskommelse med USA?

Egenintresse

Han är på väg att förvandla världens supermakt till en halvauktoritär stat. Med sitt sätt att styra spelar han alltmer i samma division som Rysslands Putin och Turkiets Erdogan. Han bidrar till att erodera de institutioner och det samhällsystem som utgör den liberala demokratins grundpelare.

Hans "America first" har plockat bort den moraliska dimensionen ur politiken. Kvar finns bara krasst egenintresse.

Författaren Richard Ford talar om "en underliggande risk för att ondska och onda handlingar efterhand kan komma att se normala och acceptabla ut". Att själva spelplanen förvrids av de falska nyheter som Trump ständigt anklagar media för att sprida men som han själv är den största producenten av.

Kräftgång

När så många drabbats av Trump fatigue är det överraskande att majoriteten väljare genomskådat presidenten. Ett år efter valdagen visar en färsk opinionsmätning från Washington Post/ABC att Trumps opinionssiffror är de lägsta som uppmätts för någon president sedan andra världskriget.

Ännu mer oroande för Trump är att de som tycker att presidenten gör ett riktigt uselt jobb ökat kraftigt jämfört med när han tillträdde.

Hans trogna supportrar älskar honom fortfarande men om popularitetssiffrorna fortsätter att gå kräftgång får han svårt att bli omvald 2020.

Trumps vallöften - så har det gått 00:33

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM