Skola & utbildning

Eleverna vittnar om sexism på skolan

Av: 

Malin Wigen

NYHETER

Gymnasieåren för Tina Björk, Lisa Grenholm, Moa Tegman och Linnea Östin, har präglats av sexistiska kommentarer och kränkningar.

– På slutet kände vi oss rentav hotade av elever och vågade knappt gå till skolan. Vi kände oss otrygga på grund av elever och lärare, säger de.

Tina Björk, Lisa Grenholm, Moa Tegman och Linnea Östin vittnar om att det fick utstå sexistiska kommentarer och kränkningar från både elever och lärare – under sin tid på teknikprogrammet på Dragonskolan i Umeå.

– Under flera års tid har vi försökt att förbättra situationen på skolan, säger de.

De berättar om hur en lärare uttryckt sig sexistiskt om kvinnor.

– Han kom in i klassrummet och pratade om hur han satt sin kvinna på plats under helgen.

I ett inlägg skriver Tinas mamma ingående om deras upplevelser på skolan. Inlägget vittnar om hur killarna tafsat på tjejerna och om hur vissa manliga lärare dragit skämt på tjejernas bekostnad. Ett exempel är en lärare som sagt: ”jag hör inte vad du säger, jag ser bara dina fladdrande ögonfransar” för att sedan skratta tillsammans med killarna i klassen. De gånger som tjejerna försökt att stå upp för sig själva har killarna svarat med att vara hånfulla och skrattat – och manliga lärare har eldat på.

Men det var först efter en fest i april som de vågade berätta om situationen för sina föräldrar.

– Det var en händelse som utspelade sig på en fest utanför skolan med elever. Det var framför allt en kille som var väldigt aggressiv och som sa att han inte ville ha några ”feminazis” på festen, säger de och fortsätter:

– Och det var då på festen som vi blev ordentligt kränkta och kände oss hotade – när killarna pratade om killarnas rätt att våldta tjejer.

”Vår skoltid är förstörd”

Föräldrarna som stöttade sina döttrar såg till att skolan ordnade ett möte med den dåvarande rektorn.

– Innan hade vi inte riktigt förstått hur allvarligt det egentligen var eftersom att skolan tidigare hade förminskat våra upplevelser. På slutet kände vi oss rentav hotade av elever och vågade knappt gå till skolan. Vi kände oss otrygga på grund av elever och lärare.

Men inte ens under mötet med rektorn kände de att deras upplevelser togs på allvar. Rektorn ska ha ifrågasatt tjejernas vittnesmål och frågat om de verkligen skulle göra en grej av det hela.

– Istället för att prata med killarna så var en åtgärd att prata om hur vi tjejer ska förbereda oss för en mansdominerad värld.

Samtliga har tagit studenten och lämnat skolan. Men de vill se en förändring och att skolan ser över miljön som präglar teknikprogrammet – och vilka lärare som arbetar där.

– Vår skoltid är redan förstörd, vi är klara. Skolan måste verkligen se över sin verksamhet. De måste därför sätta eleverna främst, skolan är gjord för dem, säger de och fortsätter:

– Vi vill kunna uppmana tjejer att gå programmet, det är ett jättebra program.

Skolans rektor: ”Man blir bestört”

Inlägget om skolan har fått enorm spridning, över 7 500 personer har delat med. Däribland de feministiska profilerna Lady Dahmer och Linnea Claeson.

Även gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens ordförande på Umeå kommun, Peter Vigren har sett inlägget och skriver att han är förkrossad, både i sin yrkesroll och som människa.

"Ingen elev på Dragonskolan, eller någon annan stans i UGS eller annorstädes, skall behöva uppleva någonting sådant här. UGS har ett gott renommé i dessa frågor, och ingenting är viktigare för nämnden än att den här typen av händelser skall rensas ut. Varenda elev skall vara trygg och få vara sig själv i våra lokaler”.

Anna Sundelin är i dag samordnande rektor för Dragonskolan, hon arbetade inte på skolan förra läsåret.

– Man blir bestört över att det finns en sådan här upplevelse. Det vi har pratat om hela dagen är att även om vi tycker att vi har rutiner för kränkningar och diskrimineringar så kommer vi att behöva sätta in åtgärder. Det är uppenbart att det finns områden vi behöver jobba med.

Gällande lärarnas beteende kan hon inte ge någon kommentar då hon har svårt att kommentera det enskilda fallet – men menar att det finns riktlinjer.

– Det som är viktigt nu är hur vi går kraftfull går vidare med det som blir synligt i det här inlägget och ser till att det inte finns en kultur eller strukturer som gör att någon känner sig kränkt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte handla din julmat i god tid! Klicka hem restaurangmat i kassen här!

Mat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Debatt: Våldtäktskulturen på film smittar våra unga

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Sexism

Sexualbrott