Instagram hackades – nu är personlig info till salu på Darknet

NYHETER

Hemliga telefonnummer och mejladresser till miljontals Instagramanvändare kan vara till salu på Darknet – för en dryg hundring.

Hackare har kommit över personlig information genom att utnyttja en säkerhetsbugg i den populära bilddelningsappen, rapporterar CNN.

1 av 2 | Foto: REUTERS X90030

Det kan vara läge att vara extra alert när du loggar in på Instagram framöver.

I veckan uppmärksammade bilddelningstjänsten Instagram att hackare kommit åt en del användares personliga information. Även telefonnummer och mejladresser som är dolda för andra kan ha läckt.

Nu rapporterar CNN att de skyddade uppgifterna kan vara till salu på internets mer skuggiga delar. För tio amerikanska dollar kan köpare få loss nummer och mejl till ett konto på Darknet, en del av internet som nås med hjälp av speciella krypteringsprogram.

Miljontals drabbade

Hur många konton som påverkas är oklart. Hackarna hävdar dock att har tillgång till information tillhörande över sex miljoner användare.

– Det handlar om både högprofilskonton, vanliga konton och väldigt kända personer, säger en hackare till CNN.

Mike Krieger, teknikchef på Instagram, skriver i ett blogginlägg att läckan är begränsad.

”Vi kan inte se vilka specifika konton som drabbats, men vi tror att det rör sig om en liten andel av alla Instagram-användare.”

Några lösenord ska inte ha hamnat i orätta händer, enligt företaget.

Uppmaningen: Var vaksam

Hackarna fick tillgång till informationen genom att utnyttja en säkerhetsbugg. Den är nu åtgärdad, men Instagram uppmanar användarna att vara extra uppmärksamma under den närmsta tiden.

”Vi uppmanar dig att vara vaksam när det gäller säkerheten för ditt konto och var försiktig om du lägger märke till misstänkt aktivitet som telefonsamtal, meddelanden eller mejl från okända. Vi uppmanar dig också att rapportera aktivitet som avviker från det normala”, skriver Mike Krieger i blogginlägget.

ARTIKELN HANDLAR OM

Instagram

Darknet

Teknik