Omvärldens reaktioner på Berlindådet

avEbba Thornéus

NYHETER

Attacken mot julmarknaden i Berlin, där minst 12 människor dödades, har väckt starka reaktioner från omvärlden.

Donald Trump, Nice borgmästare Philippe Pradal och Rysslands Putin fördömer dådet och uttrycker sitt stöd till de drabbade och deras familjer.

Det var vid 20-tiden på måndagskvällen som julmarknaden på Breitscheidplatz i centrala Berlin fick ett abrupt slut då en svart Scania-lastbil plöjde rakt in mellan stånden och dödade 12 personer och skadade 48. Händelsen beskrivs som en förmodad terrorattack av polisen, men har ännu inte bekräftats.

Tysklands förbundskansler Angela Merkels talesperson Steffen Seibert twittrade efter händelsen: ”Vi sörjer de döda och hoppas att de många skadade människorna får hjälp”.

I intervjuer efter attentatet beskriver Berlins borgmästare Michael Müller händelsen som ”en chock”, enligt Berliner Morgenpost.

LÄS OCKSÅ:

Detta har hänt: lastbilsattacken i Berlin – vad vi vet just nu

”Fruktansvärd händelse”

Under måndagskvällen och natten till tisdag har även flera ledare världen över fördömt dådet och uttryckt sitt stöd.

”Det som skett i kväll är fruktansvärda händelser. I vad som kan vara en attack i Berlin dödades och skadades oskyldiga människor mitt i förberedelserna inför julfirandet. I Ankara har Rysslands ambassadör mördats, ett angrepp på diplomaters möjligheter att säkert företräda sina länder. Ytterligare två avskyvärda dåd läggs till 2016”, sa statsminister Stefan Löfven på måndagskvällen i ett uttalande.

Trump skyller på islamister

Vita huset har i en kommentar till händelserna i Berlin uppgett att de ”fördömer vad som verkar vara en terroristattack” och även USA:s nyvalde president, Donald Trump, fördömde snabbt händelsen.

Det är fortfarande oklart vem eller vilka som utförde dådet i Berlin, men Trump skyllde attacken på ”islamistiska terrorister”, som ”slaktar kristna i deras samhällen och kyrkor som en del i deras globala jihad”. Terroristerna måste ”utraderas från jorden”, fortsatte Trump.
”Oskyldiga civila har mördats på gatorna när de förberedde sig på att fira denna kristna högtid”, säger han i ett uttalande.

Trump har tidigare kritiserat Barack Obama för att han inte velat använda begreppet ”radikal islamism” för att beskriva terrordåden.

Rysslands president Vladimir Putin sände undre tisdagsmorgonen sina kondoleanser till Tysklands förbundskansler Angela Merkel.
”Detta brott mot fredliga civila är chockerande i sin vilda cynism”.

”Aldrig mer”

Nice borgmästare Philippe Pradal, vars stad utsattes för ett terrordåd den 14 juli då 86 människor dödades när en lastbil körde in i en folksamling på Promenade des Anglais, twittrade om händelsen: ”Skräck i Berlin. Mitt stöd går till Berlins borgmästare och det tyska folket. Aldrig mer”.

Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, skriver på Twitter: ”Fruktansvärda nyheter från Berlin i kväll. Ännu en meningslös attack som dödat oskyldiga civila under 2016. Mina tankar går till alla drabbade”.

Också tidigare utrikesminister Carl Bildt skriver: ”Fruktansvärd tragedi vid traditionsenlig julmarknad i Berlin, men jag skulle avvakta med att dra det längre innan vi vet mer”.

Kungaparet sänder sina tankar

M-ledaren Anna Kinberg Batra säger till Aftonbladet att dådet är fruktansvärt och visar att det kan hända igen i vår närhet”

– Oavsett vad det är för motiv så är det oskyldiga som har fått sätta livet till när de skulle på julmarknad. Det är ett antal familjer som mister sina anhöriga, det är fruktansvärt.

Under tisdagseftermiddagen skrev kungahuset följande på Instagram:

”Med sorg och bestörtning har vi tagit emot besked om ännu ett illdåd i Europa. Tyskland är ett land som Sverige har nära band till och som Drottningen och jag nyligen besökte. Våra tankar går till de drabbade och deras familjer.”