Vad vi vet just nu om lastbilsattacken i Berlin

avAftonbladet

DET VET VI OM LASTBILSATTACKEN I BERLIN

Vad har hänt?

▪▪ En lastbil körde vid 20-tiden på måndagkvällen in i en folkmassa på julmarknaden på Breitscheidplatz i Tysklands huvudstad Berlin.
▪▪ Den svarta Scania-lastbilen plöjde in mellan stånden under julljusen. Polisen uppger att det förmodligen rör sig om en terrorattack.
– Jag såg bara en enorm svart lastbil rusa in i marknaden. Många krossades, säger vittnet Trisha O’Neill till australiensiska ABC.
▪▪ Minst 12 personer dödades och 48 skadades vid attacken.
▪▪ Utrikesdepartementet har inga uppgifter om att svenskar ska ha skadats i attacken.

Vem ligger bakom?

Polisen uppger att det rör sig om en terrorattack.
Två män fanns i den polskregistrerade lastbilen, som stulits från ett polskt byggföretag. Dels lastbilens chaufför som hittades död i fordonet, knivhuggen och skjuten. Den andre, ännu okände mannen, är den misstänkte och efterlyste terroristen, som flydde från platsen efter attacken.
Tysk polis grep på måndagen en 23-årig asylsökande man från Pakistan som misstänkt. Han släpptes dock på tisdagskvällen.
Under onsdagen kom nya uppgifter om att man nu söker efter en tunisisk man i 20-årsåldern, vars id-handlingar ska ha hittats under förarsätet i lastbilen. Där ska även blodiga klädesplagg ha hittats, vilket väckt misstankar om att mannen är skadad och sjukhus i området undersöks.

Varningar kan ha funnits

Enligt uppgift till Die Welt ska det i flera dagar före juldådet ha funnits indikationer om en attack riktad mot en julmarknad i Berlin.
Amerikanska UD varnade redan i november sina medborgare för en ökad risk för terrorattacker i Europa under jul- och nyårshelgerna.

1 av 6 | Foto: OLAF SELCHOW SPREEPICTURE/BILD

LÄS OCKSÅ:

Filmen från kaoset – direkt efter attacken TV
Världens reaktioner: det är fruktansvärt
Terrorforskaren Hans Brun: ”Typisk attack som IS uppmuntrar” TV

ARTIKELN HANDLAR OM