Räddningstjänsten: ”Vi har säkrat upp med sandsäckar”

NYHETER

Stormen Urd slog till mot Sverige – med orkanstyrka och stora översvämningar på sina håll.

– Vattenståndet är 168 centimeter över det normala. Vi har säkrat upp med sandsäckar, säger Magnus Ericson, brandingenjör i Halmstad.

Ovädret mattades av under natten mot tisdagen.

1 av 16 | Foto: Andreas Hillergren
Vattennivåerna har stigit i Halmstad.

Stormen Urd drog i går fram över Norge och Danmark med orkanstyrka.

De västra grannländerna har tagit den värsta smällen med vindar på upp emot 35 meter per sekund. Men Urd slog hårt även mot Västsverige under måndagskvällen.

Vindar på över 32 meter per sekund uppmättes vid flera öar längs med västkusten – vilket innebar att Urd nådde upp i orkanstyrka. Vid Väderöarna uppmättes 33,8 och på Hållö 33,1.

Ovädret har orsakat stora översvämningar i flera västsvenska städer. I Göteborg välde vattnet över kajkanterna vid exempelvis Danmarksterminalen och vid Feskekôrka.

– Vattenståndet är just nu 111 centimeter över normalt, tidigare var det 156. Så det går åt rätt håll, säger Lars Larsson på ledningscentralen vid Räddningstjänsten Storgöteborg, klockan 00.30.

– Det brukar vara så, runt 120 centimeter. Det är det kritiska när det går upp över kajkanterna.

”Vi har säkrat upp”

Höga vattennivåer i Nissan i Halmstad fick räddningstjänsten att rycka ut med sandsäckar för att stoppa flödet upp på gator och in i anläggningar.

– Vattenståndet är 168 centimeter över det normala. Vi har säkrat upp med sandsäckar på olika platser inne i Halmstad, bland annat vid Örjans vall och Hallandsposten på Strandgatan, säger brandingenjör Magnus Ericson.

Han bedömer att det finns en risk att vattnet stiger ytterligare om blåsten fortsätter.

Aftonbladets reporter på plats i Halmstad rapporterar att det är en decimeter vatten på trottoaren.

I Öresundsregionen har vattennivån stigit med mellan 70 och 90 centimeter under kvällen. Och den väntades stiga ytterligare.

– Det kan gå upp emot 120 till 150 centimeter under kvällen, säger Eva Strandberg, meteorolog vid SMHI, som varnar för att det sedan kommer att sjunka undan hastigt.

Även i Uddevalla var det rejäla översvämningar.

”Varnar av en orsak”

SMHI:s klass 2-varningar för Skåne, Halland, Bohuslän, Göteborg och västra Kronobergs län kvarstår fram till och med tisdagsmorgonen. Då finns det inte längre risk för stormbyar.

Meteorologen Eva Strandberg framhåller att det inte är den allra allvarligaste graden.

– Men om man inte behöver ska man absolut inte ge sig ut i sånt här väder. Vi varnar av en orsak. Det är inte i klass med stormen Gudrun, men det är ett allvarligt väderläge.

Det kommer att dröja in på tisdagen innan stormen mojnar. Invånare i Dalarna, Gävleborg och Västernorrlands län kommer att vakna till en blåsig dag.

Klass 1-varningar gäller för stora delar av landet.

– Det kommer att vara blåsigt även på tisdagsförmiddagen. Först på eftermiddagen kommer det ha lugnat ner sig på de allra flesta håll, säger Eva Strandberg.

”Ha ljus hemma”

Myndigheten för samhällskydd och beredskap (MSB) uppmanar alla privatpersoner att följa sin lokala P4-kanal och följa all information från myndigheterna.

– Vid elavbrott, som kan bli en av konsekvenserna av det här vädret, bör man se till att ha stearingljus, värmeljus, tändstickor, ficklampa och extra batterier, säger Emilia Henriksen vid MSB:s presstjänst.

– Man bör även kunna hålla värmen med sovsäckar och filtar.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Väder

Danmark

Norge