Svenska Amanda, 24 i Kalifornien: ”Aldrig varit såhär illa”

NYHETER

Livsfarliga skogsbränder rasar just nu i Kalifornien, USA.

Svenska Amanda Arvidsson, 24 bor i New Port, cirka 40 minuters färdväg från en av storbränderna i södra delarna av delstaten.

– Det luktar hela vägen hit. Jag har bott i här i ett och ett halvt år nu och aldrig upplevt att det varit såhär illa, säger Amanda Arvidsson.

Foto: Privat
Amanda Arvidsson

Bränderna har tvingat cirka 20 000 människor att fly sina hem, enligt delstatens myndigheter. Och minst 11 personer har mist livet.

På sjukhus i Napa och Sonoma vårdas över 100 personer för sina skador orsakade av elden. NBC News rapporterar att myndigheter har fått in över 100 samtal gällande personer som saknas efter branden.

Amanda Arvidsson bor tillsammans med sin pojkvän i New Port Beach, Orange County i södra Kalifornien. Även områden där har drabbats av skogsbränder.

Amanda Arvidsson säger att de har inte känt av lågorna, men lukten från den stora branden har nått dem.

– Min pojkväns syster bor i West Minister och vi var där och hälsade på. De var som att köra in i ett stort, gult rökmoln. Våra hundars päls blev helt smutsig av askan, säger Amanda Arvidsson.

Får emergency alert

Foto: JUSTIN SULLIVAN / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

När de befann sig i West Minister, fick de ett ”emergency alert”-meddelanden från amerikanska myndigheter.

– De skickar ut information och uppdaterar om senaste läget. Än så länge vet vi inga som har drabbats direkt av branden. Och vi tror inte att den kommer komma ned till oss, eftersom att vi bor så nära vattnet. Men vi håller koll på var våra vänner och familj befinner sig. Om det blir värre, får de komma och bo hos oss, säger Amanda Arvidsson.

Myndigheterna i Kalifornien beordrade evakueringar av vindistrikten norr om San Francisco och andra områden i norra Kalifornien efter att våldsamma bränder flammat upp sent på söndagen.

Tusentals hem hotas

I Redwood Valley i Mendocino county kopplas ett dödsfall till bränderna, uppger områdets obduktionsavdelning på måndagen enligt LA Times.

Samtidigt hade minst 1 500 bostäder och affärslokaler runtom i norra Kalifornien förstörts, rapporterar LA Times.

Kaliforniens guvernör Jerry Brown säger att bränderna hotar ytterligare tusentals hem och har utlyst undantagstillstånd i Napa county, Sonoma county och Yuba county.

1 av 8 | Foto: Kent Porter /AP
Santa Rosa, Kalifornien.
ARTIKELN HANDLAR OM

USA