Gårdstenmamman undanhöll ekonomiska krisen för familjen

Publicerad 2017-10-09

Nu är utredningen om det misstänkta mordet i Gårdsten klar, där tre barn och en kvinna hittades döda efter en lägenhetsbrand.

Det står nu klart att mamman först dödade sina barn, sedan skadade sig själv och dog av att andas in brandröken.

– Allt pekar på att hon måste ha varit oerhört pressad. Hon hade undanhållit den ekonomiska situationen för sin man och alla runt omkring sig, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare till Aftonbladet.

Det var i slutet av juli som tre barn och en kvinna hittades döda i en lägenhet i Gårdsten i Göteborg, efter en lägenhetsbrand. Inledningsvis misstänktes barnens pappa, kvinnans make, för att ha dödat sin fru och de tre barnen. Han häktades på sannolika skäl men släpptes senare eftersom ingenting i utredningen pekade på att han skulle ha dödat sin familj.

Dödade barnen och tog sitt eget liv

Nu är utredningen om dödsfallen klar efter att rättsmedicinska undersökningar och en brandutredning är klara. Utredarnas slutsats är att det var mamman som dödade sina egna barn. Tidigare har det framkommit att alla fyra avlidna hade skador som inte uppkommit genom branden.

– Resultatet av utredningen visar att kvinnan dödat sina barn och därefter tagit sitt eget liv, säger kammaråklagare Helena Treiberg Claeson vid Göteborgs åklagarkammare i en första kort kommentar.

Eftersom det anses vara klarlagt vad som skett har utredningen nu formellt lagts ner. Åklagaren Helena Treiberg Claesson har under eftermiddagen träffat de närmast anhöriga, bland dem pappan till barnen, och informerat om vad man kommit fram till i utredningen.

Ingenting som pekar på att hon var psykiskt sjuk

Som Aftonbladet rapporterat om hade familjen vid flera tillfällen kontakt med socialtjänsten i Angered som försökt lösa situationen. Socialtjänsten har efter händelsen Lex Sarah-anmält sig själva till inspektionen för vård och omsorg.

Familjen hade skulder hos kronofogden och skulle vräkas samma dag som branden inträffade. Kronofogdens personal fick dock avbryta avhysningen eftersom det började brinna i lägenheten.

Under utredningens gång har man inhämtat information från Kronofogden och socialtjänsten.

– Det fanns ingenting som visade på att hon var psykiskt sjuk. Hon hade undanhållit informationen om den ekonomiska situationen för sin man och alla runtomkring henne. Hon måste ha varit oerhört pressad, säger åklagaren.

”Pappan mår oerhört dåligt”

Obduktionsrapporterna visar att barnen dog av de skador som hon tillfogat dem och att kvinnan skadat sig själv men dött av att inandas brandgaserna.

– Vilken typ av skador det rör sig om vill jag inte gå in på med hänsyn till anhöriga, säger Helena Treiberg Claeson.

Pappan till barnen misstänktes i ett initialt skede men släpptes sedan.

– Det är klart att han mår oerhört dåligt av detta, det vore konstigt annars, säger Treiberg Claeson.

Följ ämnen i artikeln