Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien kommer utropa självständighet – men väntar

Spaniens regering kallar till krismöte

Av: 

Staffan Dickson

NYHETER

Självständighetsförklaringen är undertecknad – men de styrande i Katalonien väntar med att verkställa den.

Regionpresidenten Carles Puigdemont hoppas fortfarande på dialog med Spanien.

– Han vet inte var han är, vart han är på väg och vem han vill gå till, svarar landets vice premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría.

Den katalanske regionpresidenten Carles Puigdemont.

Foto: Felipe Dana/AP/TT

Carles Puigdemonts besked att Katalonien vill gå vidare med sin självständighetsförklaring kommer drygt en vecka efter den kontroversiella folkomröstningen i regionen. Cirka 90 procent sa ja till självständighet, men bara 42,3 procent av de röstberättigade deltog i omröstningen.

– Jag vill följa folkets vilja, säger regionpresidenten i sitt långa tal i det katalanska parlamentet.

– Vi har vunnit vår rätt att vara ett självständigt land.

Därpå följde en lång applåd.

När Puigdemont fortsatte tala igen förklarade han att han fortfarande hoppas på dialog med Spanien och att han därför ger regeringen i Madrid ytterligare en chans till förhandling.

– Vi är alltid redo för samtal.

Vill ha bättre förhållande till Spanien

Carles Puigdemont och de styrande i Katalonien har redan undertecknat självständighetsdeklarationen, men enligt en talesperson för den katalanska regeringen är den fortfarande vilande.

"Vi föreslår att verkställigheten av självständighetsförklaringen skjuts upp några veckor, för att öppna för dialog", skriver den katalanska regionregeringen på Twitter.

Puigdemont fördömer den spanska regeringens "radikala" vägran att förhandla och säger att han vill skicka ett budskap om dialog till övriga Spanien.

– Vi vill ha ett bättre förhållande till Spanien. Förhållandet har inte fungerat på många år och det håller inte.

Madrid: Oacceptabelt

Regeringen i Madrid avfärdar Puigdemonts besked om självständighet.

– Det är oacceptabelt att underförstått utropa självständighet för att sedan uttryckligen skjuta upp den, säger en talesperson för regeringen i Madrid till AFP.

Den spanska regeringen verkar även nobba inviten om förhandlingar. Spaniens biträdande premiärminister Soraya Sáenz de Santamaría säger att Carles Puigdemont inte verkar veta vad han håller på med.

– Han vet inte var han är, vart han är på väg och vem han vill gå till, säger hon enligt AFP.

Överväger artikel 155

Den spanska regeringen har kallat till krismöte i Madrid klockan nio på onsdagsmorgonen. Premiärminister Mariano Rajoy har även kallat till sig representanter för andra partier för att diskutera utvecklingen i Katalonien.

Spaniens premiärminister Mariano Rajoy har tidigare sagt att han inte utesluter att aktivera den omtalade artikel 155 i den spanska grundlagen. Den gör det möjligt för honom att avsätta den katalanska regeringen och utlysa ett lokalt nyval.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Världskartan blir aldrig färdigritad

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkomröstningen i Katalonien

Katalonien

Spanien