Anitra Steens pension prövas i Systemets styrelse

Avtalet strider mot regeringens regler

Systembolagets vd Anitra Steens generösa pensionsavtal strider mot regeringens regler.

Nu kommer avtalet att prövas i Systembolagets styrelse.

Foto: lotte FERNVALL
Anitra Steen.

Det första budskapet från Systembolagets styrelseordförande Olof Johansson om Steens pensionsvillkor var att han är beredd att omförhandla dem – om staten påkallar det.

Senare under tisdagskvällen förklarade Johansson för TT att han fått besked av regeringen om att det är styrelsens ansvar.

– Då är saken klar, då tar jag upp det i styrelsen, säger han.

Anitra Steens pensionsavtal ingicks före de nya riktlinjerna som togs 2003.

– Vi får titta i efterhand hur det korresponderar med de nya riktlinjerna, säger Olof Johansson.

Avtalet kommer att prövas i Systembolagets nya styrelse någon gång under våren. Om prövningen leder till att avtalet omförhandlas går inte att säga nu, enligt Johansson.

I taket

Nyligen framgick det att LKAB-chefen Martin Ivert hade ett pensionsavtal värt 80 miljoner kronor.

Då gick socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog i taket och Sven-Erik Söder, statssekreterare på näringsdepartementet, slog fast att Iverts avtal absolut skulle omförhandlas.

Nu säger sig Ulvskog inte veta någonting om Steens avtalsvillkor, som med ett totalutfall på 55 miljoner kronor också strider mot de riktlinjer som regeringen införde 2003.

TT: Så du kan komma att bli upprörd över hennes avtal också, om det påminner om Iverts avtal?

– Ja, om hon skulle ha en pension utan tak som innebär att den kan växa och växa beroende på börsutveckling, utan att man vet var det kan sluta. Sådana typer av avtal ska inte statliga vd:ar ha, svarar Ulvskog.

Lindrigare

Att Anitra Steen först tycktes komma lindrigare undan än Ivert fick moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin att reagera.

– Man undrar ju vilken bananrepublik man bor i. Statsministerns fru ska tydligen ha andra regler än de som gäller för andra statliga vd:ar. Det är otroligt märkligt, säger han.

– Om man nu har fastställt regler måste man omförhandla avtalet, precis som man ska göra med LKAB:s vd. Eller också har man principen att de avtal som slöts innan de här reglerna kom till gäller. Men man kan inte ha olika principer för olika personer.

Pension vid 60

Steens avtal ger henne möjlighet att gå i pension vid 60 års ålder och då få 70 procent av den lön hon hade 2001, som var nära 1,7 miljoner kronor. Totalkostnaden för lön, förmåner, pensionspremier under vd-tiden samt pensionsbetalningar livet ut hamnar på minst 55 miljoner kronor, enligt tidningen Affärsvärldens beräkningar.

Hon har avböjt att kommentera frågan om avtalet, liksom statsminister Göran Persson:

– Det skulle vara olämpligt på många sätt. Inte bara därför att jag råkar vara gift med Systembolagets chef utan därför att regeringen ska passa sig väldigt noga för att gå in i diskussioner om enskilda avtal.

Fredrik Gunér/TT , Sten Gustafsson/TT , Lars Pedersen/TT