Firade guldbröllop med 50-årig kyckling

NYHETER

Sparade burk från bröllopsmiddagen - åt den på guldbröllopet

De firade guldbröllop med en halvsekelgammal konserv.

- Vi sparade den och jag brukade säga ”på min 50-åriga bröllopsdag ska jag äta den där, säger Les Lailey.

Burken fick paret ursprungligen i bröllopsgåva.

Paret Les och Beryl Lailey fick burken med konserverad kyckling när de gifte sig i Manchester i februari 1956.

Han låg i lumpen och hade permission när han träffade sin blivande fru Beryl på en pub i Hull utanför Manchester.

- Jag måste ju åka tillbaka. Men vi höll kontakten med brev och när jag återvände så gifte vi oss, berättar Les Bailey, 73, för BBC.

- Vi hade inga pengar, så vi hade knytkalas och buffé.

Hamnade i skåpet

Bland presenterna fanns konservburken som skulle bli liggande i ett halvt sekel.

- Vi fick bland annat en korg och i den låg en burk med konserverad kyckling. Den gick aldrig åt så vi stoppade undan den.

Burken hamnade längst bak i ett skåp i köket och där blev den stående ända tills härom dagen.

- Jag brukade säga att ”den ska jag äta när vi firar guldbröllop”. Och det gjorde jag, berättar Lailey.

Bör hettas upp

Enligt en näringsfysiolog kan mat som konserverats på exakt rätt sätt, under högt tryck och med hög temperatur, hålla sig i princip hur länge som helst.

Däremot rekommenderar man att vanliga konservburkar konsumeras inom ett halvår.

Om någon skulle vilja göra som paret Lailey rekommenderas att man åtminstone hettar upp innehållet i burken ordentligt innan man äter det.

Caroline Olsson