Kelgris – i jätteformat

Hans Wagners belgiska jättekanin är stor som en halvvuxen man

Han är tysk. Han är stor. Han är kanin.

Namnet är givet – den belgiska jättekaninen heter helt enkelt ”den tyska giganten”.

Men egentligen är han belgare.

Den belgiske jättekaninen ”Den tyska giganten” är lika lång som en halvvuxen man. Han bor hemma hos Hans Wagner i Berlin.
Den belgiske jättekaninen ”Den tyska giganten” är lika lång som en halvvuxen man. Han bor hemma hos Hans Wagner i Berlin.

Världens största kanin bor nämligen i Tyskland, men är av rasen belgisk jätte.

Den gigantiska gnagaren ägs av tysken Hans Wagner och bor hemma hos honom i Berlin.

Belgisk jättekanin är den största rasen av tamkaniner. Hans Wagners monsterexemplar är lika lång som en halvvuxen man. Och enligt Åke Johansson, ordförande i Sveriges Kaninavelsföreningars riksförbund , väger "Den tyska giganten" och hans kompisar vanligtvis från tio kilo och uppåt.

Populär i Tyskland

– Det här är en populär och väldigt vanlig kaninras i Tyskland, säger Åke Johansson. Även i Sverige har intresset ökat, men eftersom de är så stora och resliga är det få som har plats att ha dem, säger han.

Rasen härstammar ursprungligen från Belgien och är känd sedan 1825. Första gången en belgisk jätte ställdes ut i Norden var i Köpenhamn 1896.

-Själv ägde jag en på femtiotalet, säger Åke Johansson.

Äter morötter

Jättekaninernaa kräver ingen särskild skötsel, förutom att de äter mer än vanliga kaniner och kräver mer utrymme. Kosten består, som för alla kaniner, av hö, kraftfoder och morötter.

– De flesta som äger den här sortens kaniner har dem i burar utomhus så att de får ordentligt med plats att röra sig på, säger Åke Johansson.

De minsta kaninraserna

  1. Dvärghare
  2. "Hermelin"
  3. Dvärgvädur

De största kaninraserna

  1. Belgisk jätte
  2. Tysk jättescheck
  3. Fransk vädur

Aftonbladet

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN