Flera döda efter strider i Ryssland

NYHETER

Tjetjenska rebeller utförde den blodigaste attacken sedan Beslan

Foto: Rysk militär sökte genom hus i Naltjik på jakt efter gerillamän.

Naltjik

Gatorna i den sydryska staden Naltjik låg öde på torsdagskvällen. De tjetjenska rebeller som stormade staden tidigare på dagen hade tagit gisslan inne på en polisstation. Tiotals människor dödades under de häftiga gatustriderna.

Rysk militär patrullerade på gatorna i Naltjik på kvällen och hade spärrat av stora delar av staden med sina pansarfordon. Enstaka skott hördes på avstånd.

Vid en av de polisstationer som angreps under dagen vakade några poliser, som inte ville uppge sina namn.

– Rebellerna var mycket välorganiserade. De hade bättre vapen än vi, kulsprutor och granatgevär, sade en av poliserna till TT.

Anfallet, som riktades mot flera myndighetsbyggnader i Naltjik, var det blodigaste och mest omfattande sedan gisslandramat i Beslan i september i fjol.

Tillhörde motståndsrörelsen

Enligt den tjetjenska separatisthemsidan Kavkazcenter tillhörde angriparna motståndsrörelsen i det krigshärjade Tjetjenien.

”Den militära operationen i Naltjik organiseras av en befälskår på Kaukasusfronten som ingår i de väpnade styrkorna i Tjetjenien”, skrev Kavkazcenter i ett e-postmeddelande till TT.

Naltjik är huvudstad i delrepubliken Kabardinien-Balkarien som ligger nära Tjetjenien.

Motstridiga uppgifter förekom om såväl antalet offer som antalet angripare – och vad som egentligen utlöste våldsamheterna. På Kavkazcenters hemsida meddelade separatisterna att minst 110 poliser och soldater ”förintats” i en ”militäroperation”.

Den ryske biträdande inrikesministern Aleksandr Tjekalin hävdade för sin del att staden hade angripits som hämnd för ett ”lyckat polistillslag” mot en terrorgrupp i tisdags, då mängder av sprängämnen hittades i utkanten av Naltjik. Enligt Tjekalin hade minst 50 rebeller skjutits ihjäl under torsdagen.

Rysslands biträdande statsåklagare informerade å andra sidan Itar-Tass på eftermiddagen om att tolv civila, tolv poliser och runt 20 angripare dödats.

”Ska tillintetgöras”

Striderna utspelade sig kring minst tre polisstationer, det lokala inrikesdepartementets byggnad och säkerhetstjänstens byggnad. En skola i närheten evakuerades under dramatiska former. President Putin beordrade att hela staden skulle spärras av.

– Presidenten gav order om att inte en enda angripare ska tillåtas lämna staden och att de som är beväpnade och gör motstånd ska tillintetgöras, sade Tjekalin.

Trots att de lokala myndigheterna vid lunchtid förklarat att de hade kontroll över situationen i Naltjik pågick striderna fortfarande på eftermiddagen.

– Sammanstötningar pågår på mer än två platser. På polisstation nummer tre har, olyckligtvis, gisslan tagits, sade Putins särskilde sändebud i regionen, Dmitrij Kozak till rysk tv.

Delrepubliken Kabardinien-Balkarien gränsar till Nordossetien, där tjetjenska terrorister förra hösten tog över 1000 elever, lärare och föräldrar som gisslan på en skola i staden Beslan. Över 300 människor dödades när skolan stormades.

Joanna Kurosz/TT