Höjd svensk säkerhet i muslimska länder

NYHETER

Säpo ökade bemanningen i helgen – i kontakt med nordiska kollegor

Utrikesdepartementet avråder nu svenskar från att resa till Syrien och Libanon.

Utrikesminister Laila Freivalds har också skickat en särskild instruktion till de svenska beskickningarna och uppmanar dem att höja säkerheten.

Och Säpo har gjort en ny hotbildsanalys.

Foto: Höjer säkerheten Utrikesminister Laila Freivalds avråder efter brandattackerna svenskar från att resa till Syrien eller Libanon.

Det är efter brandattacken mot den danska, svenska och norska ambassaden i Damaskus samt mot det danska konsulatet i Beirut som Utrikesdepartementet nu ändrat sin reserekommendation. Något som både Norge och Danmark tidigare har gjort.

De svenskar som befinner sig i Syrien uppmanas att ”iaktta försiktighet, undvika folksamlingar och hålla sig underrättade om situationen i landet”, och ambassaderna har fått en särskild konstruktion:

– Det handlar om att skärpa bevakningen, och om att uppvakta värdlandet för att säkerställa beskickningens säkerhet, säger Laila Freivalds till TT.

– Om man bedömer att man behöver det ska man också kunna anställa fler vakter, fortsätter hon.

Tills imorgon har utrikesministern bjudit in partiledarna från de övriga riksdagspartierna för ett informationsmöte om den aktuella situationen.

Svenska säkerhetspolisen har ökat sin bemanning i Stockholm under helgen.

– Vi har haft inne folk som har jobbat extra och följt händelseutvecklingen timme för timme, säger Säpos informationsdirektör Anders Thornberg till TT.

Utan att säga vad den innehåller, uppger Thornberg att Säpo gjort en ny hotbildsanalys mot bland annat norska och danska intressen i Sverige, som lämnats till UD och Stockholmspolisen.

Robert Triches, TT