Glöm ”Vikingarna” – här är ”Svartingarna”

NYHETER

Tre killar från Pakistan erövrar dansbanorna med hits som ”Mitt eget blue Karachi”

Inget är mer Svensson än dansband.

Men i Norge har dansbanan blivit integrerad.

Där gör ”Svartingarna” – tre pakistanska killar med leende guldbruna ögon – succé.

Foto: thomaswiborg.com

Komikern Zahid Ali och hans vänner Ali och Mudasser har tidigare sålt en miljon skivor i Pakistan – säger de. Men för att erövra Norge ändrade de stil.

Till dansbandsorkester.

Nu har de spelat på ett av Norges största dansställen tillsammans med landets största dansband Ole Ivars, en klassisk orkester som funnits sedan 1960-talet.

”Längre och mörkare”

– Skillnaden mellan oss och Ole Ivars är att vi är längre och mörkare. Dessutom svänger vi lite mer, säger Zahid Ali till VG.

Framförallt är ”Svartingarna” en tv-grej. Zahid Ali har tidigare varit med som komiker i programmet "Rikets röst” och under våren kommer dansbandet ”Svartingarna” att dyka upp och framföra låtar som ”Mitt eget blue Karachi” en version av Vikingarnas hitlåt ”Mitt eget blue Hawaii”, och ”Tiotusen spermaceller”, Thore Skogmans gamla slagdänga ”Tio tusen röda rosor”.

Som även den spelats in av Vikingarna.

Första invandrarbandet

– Det är sånt man får finna sig i när man är ett ledande band, men jag känner inte till dem så jag kan inte kommentera det något mer, säger Vikingarnas frontfigur Christer Sjögren.

– Utgångspunkten är att Svartingarna är ett helpakistanskt band, och bandmedlemmarna vill hålla fast vid sina rötter, säger textförfattaren Geir Sindre Breivik till norska Dagbladet.

Svenska dansbandsexperten Michael Nystås tror det är första dansbandet bara bestående av invandrare.

– Jag har aldrig hört talas om dem förut, men nu måste jag kolla upp dem, säger Michael Nystås.

Vad tycker du?

Karin Abrahamsson ([email protected])