Marita Ulvskog avbryter sin semester

NYHETER

Trycket efter Reinfeldtmejlen blev för hårt.

Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog har nu avbrutit sin semester.

Foto: robin nordlund
Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog reste på semester strax efter avslöjandet om Reinfeldsmejlet.

På onsdagen ska hon personligen leda ett seminarium för personalen på det socialdemokratiska partihögkvarteret.

– Vi ska grundligt gå igenom vilka regler som gäller för opinionsbildning, säger Marita Ulvskog till TT.

Stormen kring socialdemokraterna har inte bedarrat. Det hjälpte inte att partiets valstrateg erkände att det var han som smutskastat moderatledaren Fredrik Reinfeldt i anonyma mejl under benämningen Veckans snackis eller att partiet bett om ursäkt och erbjudit sig att lämna över alla uppgifter.

Mörkar innehåll

I måndags valde moderaterna att lämna in en polisanmälan för att skapa klarhet i om flera personer är inblandade i kampanjen mot Reinfeldt. Det finns till exempel snarlika mejl som ännu inte har spårats.

Polisen har sekretessbelagt moderaternas anmälan.

Ulvskog tog på onsdagen kontakt med moderaternas partisekreterare Sven Otto Littorin för att få reda på mer exakt vad den omfattar. Men moderaterna anser att detta nu är en fråga för polisen och att det är dags för experter att ta över.

– Vi tycker att det är konstigt att det är ett sådant hemlighetsmakeri. Innehåller den mer vill vi gå till botten med det. Vi har själva inget sådant material just nu, säger hon.

Efterlyser kvalitet

Det har också visat sig att det socialdemokratiska partiet i sitt eget interna arbete använt de karikatyrer på Reinfeldt, som ungdomsförbundet spred i Almedalen i somras. Där framställs Reinfeldt bland annat som varulv och som torterare av moder Svea.

Men Ulvskog försvarar karikatyrer som ett redskap i den politiska diskussionen.

– De är ett inslag i den politiska opinionsbildningen som har sin plats och jag undrar vem som oftast framställts som en ulv, jag eller Reinfeldt? säger Ulvskog.

Hon tycker dock att partiet borde hålla sig med karikatyrer som håller en mer vuxen klass än SSU:s bilder.

– Vi som parti måste ställa högre krav på allvar och stil.

Ulvskog tror att avslöjandet om smutskastningskampanjen skadat politiken i stort.

– Mitt i eländet kan jag ändå känna att det var bra att det kom nu. Då kanske finns en chans att valrörelsen från alla partiers sida sker med öppna kort och öppna avsändare, säger hon.

Lillemor Idling/TT