Mejlen kan kosta valet

NYHETER

Nätattack mot Reinfeldt - från s-högkvarteret

1 av 2 | Foto: smutskastad Kampanjen mot Reinfeldt är omfattande.

Kampanjen mot Reinfeldt är mer omfattande än vad som hittills varit känt.

Aftonbladet kan i dag avslöja att flera falska identiteter har använts för att försöka smutskasta moderatledaren.

I slutet av januari kom ett mejl till moderatledaren Fredrik Reinfeldt och hans fru Filippa, kommunalråd i Täby.

Under signaturen Veckans snackis ville den anonyme avsändaren veta om paret Reinfeldt någon gång betalat hantverkare svart.

"Om ingen av er svarar så meddelas det "icke svaret" vidare", skriver avsändaren - som var en medarbetare i socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen 68 i Stockholm.

Tuffa anklagelser

Kort därefter skickar samma signatur ut ett mejl till flera av landets nyhetsredaktioner. Avsändaren berättar att en bekant har arbetat svart åt Reinfeldt. Och m-ledaren vägrar att förneka detta: "Tystnaden är total."

Därefter skickas flera liknande mejl till redaktionerna. Mejlen ifrågasätter Reinfeldts sidoinkomster, arbetsförhållandena för familjens barnflickor, samt de "maffialiknande metoder" med vilka Reinfeldts far ska ha tagit makten i en bostadsrättsförening i Täby.

Falska identiteter

Flera falska identiteter har använts:

I oktober 2005 mejlar den ensamstående mamman Alice till Aftonbladet. Hon är förtvivlad över moderaternas förslag om sänkt a-kassa. "Hur kan Reinfeldt vara så hjärtlös?" skriver Alice, som är rädd att hon inte ska kunna köpa kläder till sin dotter om den borgerliga alliansen vinner valet.

Från samma ip-adress (datoradress) har frilansjournalisten "Erik Persson" en vecka tidigare skickat ett mejl med ett rykte om att Sveriges journalister är köpta av den borgerliga alliansen.

En vecka senare kommer ett mejl från Anna, en "förbannad stockholmskvinna" som menar att moderaterna använder oärliga metoder i sina opinionsundersökningar.

Samma dator

Enligt flera it-experter som Aftonbladet var i kontakt med i går förefaller de tre mejlen vara skickade från samma dator, eller från olika datorer bakom en och samma brandvägg.

Mejlen kommer från samma ip-nummer som nyhetsbreven med graverande uppgifter om Fredrik Reinfeldt.

Kan de här mejlen komma från olika avsändare?

-Sannolikheten för det är noll, säger Joakim von Braun, it-säkerhetsexpert.

Svarade "Alice"

Aftonbladet svarade på "Alices" mejl för att kontrollera hennes uppgifter. Enligt folkbokföringen existerar nämligen ingen person med hennes namn och familjeförhållanden.

"Alice" svarar samma kväll:

"Jag finns men har hemligt nummer på grund av en tidigare pojkvän som misshandlade mig. Vad ledsen jag blir av din misstänksamhet."

Till skillnad från s-högkvarterets mejl till Reinfeldt har mejlen till Aftonbladet hittills inte kunnat spåras.

Foto: Klicka på bilden för att se breven i större format.

Läs mer:

Irene Beertema, Elisabeth Marmorstein