Nyheter

De värvas i Sverige

NYHETER

Säpo: Terrorister rekryteras på våra svenska fängelser

Blivande terrorister rekryteras på svenska fängelser.

Aftonbladet kan idag avslöja det kriminella nätverket Asir - namngett efter Usama bin Ladins rekryteringsbas.

-De har avslöjats genom avlyssning av telefoner och brevkontroller, säger kriminalvårdschefen Lars Nylén.

Enligt en högt uppsatt källa inom kriminalvården finns flera nätverk med fundamentalistiska muslimer på svenska fängelser.

Det största är Asir.

Stor nyrekrytering

De första rapporterna om nätverket kom så sent som i juni när kriminalvårdens underrättelsetjänst larmade om gruppen vid ett underrättelsemöte.

Säpo är informerade om nätverket och dess chef Klas Bergenstrand bekräftar att det förekommer nyrekrytering till fundamentalistiska muslimska nätverk på svenska anstalter.

-Det finns ett antal aktiva personer i Sverige och de finns både innanför och utanför murarna. Nyrekryteringen är inte stor men det förekommer. De som fångas upp är ofta unga, rotlösa personer, säger han.

När Aftonbladet konfronterar Kriminalvårdsstyrelsens generaldirektör, förre rikskriminalchefen Lars Nylén, med uppgifterna medger han att de arbetar febrilt med att kartlägga gruppen.

Telefonavlyssning

- Uppgifterna om det här nätverket har vi fått genom avlyssning av telefoner, brevkontroller och uppgifter direkt från medlemmarna.

Personerna i nätverket finns på anstalter över hela landet, men majoriteten av medlemmarna finns utanför murarna, enligt Nylén.

Det rör sig framför allt om unga brottslingar från storstädernas förorter.

-Personerna är välkända av polis och kriminalvård men de flesta sitter på mindre anstalter, säger Lars Nylén.

En del av medlemmarna är dömda för tyngre brott, som grova rån, och sitter på anstalterna i Kumla, Hall och Tidaholm.

Några säkra uppgifter om medlemsantalet finns inte, men enligt en initierad källa kan det röra sig om ett femtiotal medlemmar.

Efter terrordåden i London har kartläggningen av gruppen utökats.

Cirka en timme efter bombattentaten gick ett meddelande ut till samtliga anstalter i landet där personalen uppmanades att vara vaksamma på företeelser som kan ha kopplingar till attentatet.

Namnet på gruppen, Asir, har troligen hämtats från provinsen Asir, norr om Jemen.

Militanta muslimer

Regionen är Usama bin Ladins hemprovins, känd som rekryteringsbas för militanta muslimer som vill utkämpa jihad, det heliga kriget.

Flera av terroristerna bakom 11 september-attacken kommer från området.

-Vi vet ännu inte exakt vad namnet kan stå för, men vi arbetar med att kartlägga hela gruppen, säger kriminalvårdschef Lars Nylén.

Fängelser är, enligt terroristexperten Magnus Ranstorp, en av terroristernas främsta rekryteringsplatser.

Många kriminella nätverk på fängelser

Flera kriminella nätverk finns på de svenska anstalterna. Brottslingar går ofta med i gängen för att få skydd och tjäna pengar.

Claes Petersson

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Nederländerna–Ukraina i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter