Det rullar för brädorna

1 av 2 | Foto: Bröderna Mikael och Dan Åhlström. Foto: Ida Lithell
NYHETER

Det är dags att bestämma hur man ska ta sig fram under solen. På longboard eller nya flugan freeline skates?

Precis mittemellan uppgångarna på Rådmansgatans tunnelbaneperrong. Här är marken bar. Mötesplatsen inför intervjun med Dan Åhlström faller sig därför naturlig. “Vänta där . Jag kommer på en helt galen grej som vi precis har fått in till butiken”. Det visar sig vara ett par freeline skates - miniskateboards på två hjul som kräver sin utövares största koncentration och benmuskelkraft. Benen, som hela tiden vill gå ned i spagat, måste hållas samman samtidigt som fokus ligger på koordinationen. Det är som att åka rullskridskor utan skor. Dan Åhlström demonstrerar runt pelarna.

Störst i Sverige

På väg till en annan plats under tak berättar Dan Åhlström om sin butik Kahalani Boards, där han säljer egentillverkade vantar och smycken vid sidan av andras verk och det dominerande brädutbudet bestående av bland annat skateboards, longboards och slalombrädor. Här har han alltsomoftast besök och hjälp av brodern Mikael (som han delar lya med: “Vi bor på femtio kvadrat och brorsan hatar mig för alla mina projekt som tar upp plats.”)

- Vi är störst i Sverige vad gäller longboards och nog ensamma i landet om att sälja snakeboards och freeline skates. Kahalani Boards är ingen vanlig skatebutik. En sak är att vi tar in demogrejer så att folk kan testa varorna, köra sönder dem. Då märker vi om en vara är någonting att ha och vet om vi ska ta in den. Och så ska vi få sällskap av en tjej som flätar hår. Hon kommer ha en stol här för sina kunder. Det känns lite okonventionellt.

Sedan tillverkar ni brädor på beställning?

- Ja, vi försöker utveckla sporten tillsammans med våra kunder. Och vi säljer mycket till folk ute i landet. Eftersom vi ger rabatt på frakten så är det fördelaktigt att handla på nätet. Man ska inte behöva lida för att man bor utanför Stockholm.

Var tillverkar ni brädorna?

- Vi hyr in oss hos en lokal snickare som är åttio bast. Han är skitsöt och kör rullator, men vi säger att han åker skateboard. I två år hade jag ett hemligt uppdrag - att klappa honom på huvudet. Först när han bröt benet så lyckades jag.

Hur lång tid tar det att tillverka en bräda?

- Det blir väl runt en eller två brädor per dag. Det är rätt dött under vinterhalvåret men under sommaren, när allting drar igång, då är vi inne och jobbar arslet av oss. Det är svårt att växa stort när man håller på med hantverk. Ikea tror att de har gjort Sverige en tjänst, men de har bara dödat alla hantverkare.

Bildäck under skosulorna

Dan Åhlström berättar att han även har byggt en streetluge som han färdades i under VM i Österrike 2002.

- Jag kom dit som en mupp och var förste skandinav att ställa upp i VM. Det var helt galet. Man fick sätta bildäck under skosulorna för gardera sig mot slitage under färden ned på serpentinvägarna.

Lugen står numera i butiken på Östgötagatan och kan testas av den orädde.

Du tävlade i det första officiella SM:et i downhill skateboard i fjol. Men hur mycket bräda åker du nu då?

- Det är lite beroende på humöret. Jag är inte som hardcorelirarna som håller igång i garagen runt om i stan. För mig handlar det om att toppa in supersuget. Allting handlar om att ha genuint kul. Har man inte det så ska man göra någonting annat. För min del skulle något annat betyda att surfa när det är vågor och att sälja hantverk på någon marknad.

Ida Lithell , Allt om Stockholm