Lika som bär?

NYHETER

Så lite skiljer (s) från (m) inför valet

Persson eller Reinfeldt?

Skillnaden är inte så rasande stor.

I alla fall inte enligt SEB:s ekonomer.

Storbanken SEB gör regelbundet prognoser för den ekonomiska utvecklingen i Sverige och Norden.

Bankens ekonomer, bland andra förre finansministern Kjell-Olof Feldts medarbetare Klas Eklund, tror att den borgerliga alliansen vinner valet i höst. Men de är inte riktigt säkra. Därför garderar de med ytterligare en prognos som bygger på att socialdemokraterna sitter kvar.

Jämförelsen visar att det spelar roll vilket lag som vinner, det röda eller det blå. Men skillnaden är inte rasande stor.

Billigare att nyanställa

SArbetslösheten. Om de borgerliga vinner valet blir den öppna arbetslösheten något högre än om socialdemokraterna vinner valet.

Det beror bland annat på att de fyra borgerliga partierna vill göra det billigare för företag att nyanställda. Det leder till att fler söker jobb vilket i sin tur leder till längre arbetslöshetsköer - i alla fall i början.

Alliansen vill dessutom dra ner på Amsåtgärderna.

SLönerna. När fler slåss om jobben kan arbetsgivarna välja och vraka. Reallönerna ökar alltså långsammare med Fredrik Reinfeldt vid rodret än med Göran Persson.

Alliansen vill sänka skatterna

SSkatterna. Alliansen vill sänka skatterna med knappt 40 miljarder. Socialdemokraterna är nöjda med nuvarande nivå.

SSatsningar. Socialdemokraterna satsar mer på förbättringar, exempelvis höjd a-kassa och billigare tandvård, än de borgerliga.

SStatsbudgeten. Vänster- och högerhalvan gör av med ungefär lika mycket pengar. Men socialdemokraterna satsar mer på klassisk välfärdspolitik medan alliansen även vill sänka skatterna.

SRäntan. Räntan hålls i schack av att fler söker sig ut på arbetsmarknaden, både i det blå och i det röda alternativet. Men förutsättningarna för lägre ränta är större med en borgerlig regering, enligt SEB.

Skillnaderna finns alltså. Men de är inte avgrundsdjupa.

Det beror inte bara på att all politik går mot mitten. Utan också på att det finns begränsningar, oavsett om man heter Persson eller Reinfeldt.

Som medlem i EU har Sverige förbundit sig att föra en stram ekonomisk politik, höga budgetunderskott accepteras inte. Riksbanken ska se till att priserna ökar omkring två procent om året. Och statsbudgeten ska gå med överskott under en konjunkturcykel.

Rött eller blått? Valet är ditt.

Lena Mellin