Brunbjörn blev brunare i brunn

Foto: Urk Den här äckliga historien hade kunnat sluta illa. Men det gick väl för brunbjörnsmamman.
NYHETER

Det är tur att det inte finns luktbilder, för då hade man nog inte kunnat skriva historien om den uppretade björnmamman som trillade ner i septitanken.

När polisen och brandkåren kom till gården i den finska byn Silvola utanför Savonlinna (Nyslott) trodde de inte sina ögon. I en septitank, eller snarare en gödselbrunn, simmade en milt sagt uppretad björnhona runt i bajset och kisset, utan möjlighet att själv ta sig upp, skriver Helsingin Sanomat.

Ingen bedövning

Problemet var bara hur hon skulle kunna bli räddad. Något bedövningsvapen fanns inte, och ingen av de närvarande var intresserade att kliva ner och ge en bedövningsspruta. Det hade nog både kunnat sluta och lukta illa.

Lösningen blev att kapa ett par träd, och lägga dem som en ramp upp till kanten. Skakande och frustande tog det inte lång tid innan den hårt prövade björnmamman kravlade sig upp och sprang till skogs.

Björnungar

Mamma, som sagt. Runt gödselbrunnen fanns gott om spår av björnungar, som förmodligen tagit sin tillflykt till skogen när människorna kom till platsen.

Bonden på gården hade i måndags tillfälligt tagit bort skyddsräcket kring den fyra meter djupa brunnen i samband med att den skulle tömmas. Han skulle fortsätta arbetet att tömma den på tisdagen, men då hade han som sagt fått oväntat besök.

Robert Triches