Nyheter

Varannan dömd polis får behålla jobbet

NYHETER

Misshandel av närstånde vanligaste brottet visar polisens egen statistik

Nästan hälften av alla poliser som döms för våld och hot mot närstående kvinnor får behålla jobbet, enligt siffror från polisens personalansvarsnämnd.

Det vanligaste brottet som poliser begår när de inte är i tjänst är misshandel av en närstående eller bekant kvinna. Polisens personalansvarsnämnd står för statistiken som SVT:s Aktuellt tagit del av.

– Jag tycker inte att man kan begå de här brotten och vara polis, säger Stockholms länspolismästare Carin Götblad till Aktuellt i SVT.

Men statistiken visar att nästan hälften, 46 procent, får behålla jobbet fast de fällts för brott mot närstående eller bekanta kvinnor. Brotten är bland annat misshandel, sexuellt ofredande, kvinnofridskränkning och sexualbrott. Sammanlagt rör det sig om 57 ärenden som behandlats av personalansvarsnämnden under perioden 1993 till 2004.

Missbruk vägs in

Rikspolisstyrelsens chef Stefan Strömberg tycker att de krav som ställs på poliser ska vara högre än på andra yrkesgrupper och säger att grundinställningen är att poliser som begår brott, som inte är ringa, bör förlora jobbet.

– Men i polisens personalansvarsnämnd måste vi göra en avvägning mellan allmänhetens förtroende för polisen och det arbetsrättsliga skydd som poliser har precis som alla andra, säger han till TT.

Stefan Strömberg är kritisk till att Aktuellts granskning inte visade vad straffet blivit för de poliser som dömts under den undersökta perioden.

– Böter leder i regel inte till avskedanden. Sedan sades ingenting om alkoholmissbruk som personalansvarsnämnden väger in i bedömningen. Alkoholmissbruk bedöms som en sjukdom och enligt lagen har den anställde då ett stärkt anställningsskydd.

Chefen borde sett

Polisförbundets ordförande, Jan Karlsen, håller med Carin Götblad om att det är oförenligt att vara polis och brottsling.

– Men enligt lagen om anställningsskydd kan man inte bara sparka ut folk i tomhet, även om de begått ett brott. Ofta finns det missbrukarproblem och sjukvårdsbilder bakom. Hade arbetsgivaren ingripit när de sett tecken på detta hade många av de här brotten aldrig begåtts, säger Jan Karlsen till TT.

Malin Ekmark/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu startar sommarrean hos Åhléns – 50 % rabatt på kläder och inredning

Åhlens

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter