Många fildelare vill betala

NYHETER

- men bara några tior. Läsarna i Forum rasar mot polisens piratrazzia

När ska industrin anpassa priser och kvalitet så att det inte lönar sig att tanka hem?

Och varför jagar polisen inte pedofiler och rattfyllon i stället för fildelare?

Så undrar många av de tusentals läsare som röstat och diskuterat om fildelning är stöld.

Efter onsdagens razzia mot fildelarsajten The Pirate Bay rasar tusentals unga fildelare mot myndigheternas beslut att släcka det som film- och musikbranschen kallat en hydra på nätet.

Konspiration

Under piratflaggan frodas också konspirationsteorierna.

Justitieminister Thomas Bodström anklagas för ministerstyre och har blivit anmäld till KU och JO har beslutat utreda fallet.

Debattvågorna på aftonbladet.se går höga under piratflaggan och många frågar sig vad som egentligen borde vara kriminellt.

93 procent av de som röstat anser att det borde vara tillåtet att fildela för privat bruk.

En förkrossande majoritet i Forum tycker dessutom att polisen borde prioritera grova brott i stället för att jaga ungdomar som delar på musik och film.

"Ändra lagstiftningen"

”Vår lagstiftning torde byggas på medborgarnas åsikter. Anser en överväldigande majoritet att det är moraliskt rätt att ladda hem saker via nätet borde även lagstiftningen ändras” skriver signaturen manke - som också tycker att man inte kan jämföra stöld av en låt eller film via nedladdning med stöld av en cd eller dvd i en butik.

Många diskuterar också det kretslopp som börjar med dyra skådespelare i Hollywood och slutar med antingen en svindyr dvd i i butiken - eller gratis och illegal nerladdning från nätet.

"Mycket skitsnack"

Saint81 menar att många i nöjesbranschen tjänat ”oförtjänt mycket pengar”:

”Minskade man på upphovsrätten skulle det dessutom bli både enklare och billigare att filma eftersom mindre utrymme skulle finnas för lycksökare som ville tjäna en snabb hacka.”.

Andra ser mer krasst på fildelarnas fina prat om yttrandefrihet.

” Jag tycker nog att det är rätt mycket skitsnack också, det är klart att dom flesta är ungdomar som inte i vill betala för grejerna som dom laddar ner” skriver signaturen jacks_internalorgans och fortsätter:

”Min åsikt är att nedladdning handlar om ny teknik och är en generationsfråga. Ungdomar är skittrötta på att sitta och glo på reklam i timmar. Nedladdning handlar om att du tar kontroll över vad du konsumerar och det kontroversiella ligger i att det tar makten ifrån storbolag och reklamannonsörer”.

Många vill betala

Många Forumdeltagare erbjuder sig att betala för det man laddar ner. Men inte mer än högst några tior.

”Jag välkomnar den dag då en aktör kan erbjuda mig att lagligt ladda ner en vattenstämplad film för 20-30 kronor” skriver signaturen DBM.

”Jag laddar ner "olagligt" för jag tycker det är för dyrt att köpa en skiva eller film idag. För mycket pengar går till fel personer. När det är billigare att skaffa film och musik lagligt via internet, då tänker jag börja göra det” skriver Hulth.

Minister laddade ner

Redan för sex år sedan gick nuvarande infrastrukturminister Ulrica Messing, som då var konkurrensminister, ut i Aftonbladet och erkände att hon laddade ner musik från internet. För henne var det en protest mot de höga priset på cd.

- Jag lyssnar mycket på musik och det är klart det blir dyrt att gå och köpa en skiva som kostar nästan 200 kronor, sa Messing då.

Fallet anmäldes men gick aldrig till åtal.

Aftonbladet.se har sökt Ulrica Messing för en kommentar angående dagens debatt men inte lyckats nå henne.

Tidigare artiklar:

Caroline Olsson