Bockstensmannen - så såg han ut

NYHETER

Dockmakare återskapade ansikte från 1300-talet

Varberg (TT)

Efter plastikoperation och i händerna på en dockmakare har den mystiske Bockstensmannens ansikte vuxit fram.

På torsdagen visades han upp för första gången på Länsmuseet Varberg.

Foto: Så såg han ut - Bockstensmannen från 1300-talet som hittade fastpålad i en halländsk mosse för 70 år sedan.

Långsmal näsa, tunn mun och blont hårsvall. Finlemmad och pojkaktig trots sina 30 år.

– Jag fick hjärtklappning när jag först såg honom. Visst är han snygg, säger Åsa Axberg, museilektor och ansvarig för återskapandet av Bockstensmannens utseende när hon tittar på den verklighetstrogna dockan.

– Han känns som någon man har sett förut, tillägger hon.

Några meter bort ligger originalet. Rödbruna skelettdelar och en rejäl hårkalufs. Kroppen som var pålad och nedsjunken i Bockstens mosse utanför Varberg hittades för 70 år sedan av en pojke som harvade. Fyndet är unikt framför allt eftersom kläderna är nästan helt intakt bevarade.

Silikonhud

För drygt ett år sedan började arbetet med att ta fram hur Bockstensmannen såg ut. En avgjutning av hans skadade skalle plastikopererades av professor Claes Lauritzen. Sedan har modell- och dockmakaren Oscar Nilsson byggt upp muskel för muskel med lera. Hud av silikon har gett Bockstensmannen hans anletsdrag. Det är samma teknik som används inom rättsmedicinen. Ögonen av glas har fått en blågrå färg och håret har gjorts blont, en kvalificerad gissning eftersom dna-proverna ännu inte har kunnat ge säkra besked.

Däremot har ny forskning skingrat en del av mystiken. Nu bedömer man hans ålder till mellan 30 och 35 år, han dog troligen någon gång mellan 1350 och 1370 och ekpålen som genomborrade hans hjärta var inte vilken gren som helst utan en del av ett halmtak. Trakten kring mossen var också mer bebodd än vad som tidigare varit känt. Det ger fler ledtrådar till varför Bockstensmannen mördades.

Ond människa

– Ekpålen kan vara en länk till bönderna i trakten, säger Pablo Wiking-Faria, förste antikvarie på museet.

En teori är att Bockstensmannen mördades för att han rekryterade soldater, en annan att han var hatad skatteindrivare. Personer som pålades var enligt traditionen onda människor som skulle hindras att gå igen.

Bockstensmannens kläder visar att han var en man av högre stånd, fast tyget var lokalt producerat så han var inte riktigt på toppen, snarare en underhuggare till en mäktig person. Hans späda kropp skvallrar om att han inte kroppsarbetade och att han levde gott.

Forskningsprojektet kring Bockstensmannen fortsätter.

– Jag tror vi får veta mer, som hans ögon- och hårfärg och om han hade skägg eller mustasch, säger Åsa Axberg.

Fakta: Bockstensmannen

Karin Olander/TT