Mer golf! Och ett bättre krogklimat!

NYHETER

Kort resumé: Tre socialdemokratiska riksdagsledamöter kräver att regeringen ser till att svenskar odlar mer grönsaker. Av folkhälsoskäl. Vad är moderaternas svar?

"Golf som friskvård" är titeln på moderaten Krister Hammarberghs motion. Golf, skriver han, leder till mindre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, bättre kondition, lägre blodtryck (förutsatt att man håller sig från sandbunkrar, antagligen) och lägre kolesterolvärden.

Men - här är den stora orättvisan - arbetsgivare som bidrar till personalens golfande får inte dra av kostnaden. Detta måste ändras.

Rigmor Stenmark, c, mötte vi senast då hon krävde att "alla förslag" måste beaktas och leda till handling i kampen mot "människors försämrade livsstil". Lika ambitiös är hon efter att ha läst Bodil Jönssons "Tio tankar om tid". Resultatet är motionen "Hållbara människor i ett hållbart samhälle".

"Riksdagen", skriver Stenmark, "bör inom varje samhällsområde, i varje utskott belysa vad som kan göras inom respektive ämnesområde för att skapa en lugnare samhällsrytm där det finns tid för ro och återhämtning." Och så bör riksdagen anordna en konferens på temat "Det behövs en ny tidsanda".

En sådan efterlyser också femtiosjuåringen Alf Eriksson, s, i motionen "Åldersintegrerad krogmiljö": "Dagens mer kontinentala livsstil gör att åldern har börjat få mindre betydelse", skriver Eriksson, "Men fortfarande är det så att äldre människor inte vill gå till ställen där det är för hög musik, stimmigt och stökigt." Ett samhällsproblem. Vad kan regeringen göra? Jo, se till att vi får ett "krogklimat där ett större erfarenhetsutbyte mellan yngre och äldre finns."

Hillevi Engström, m, tar sig istället an förberedelserna för att skapa glatt krogklimat. Ett gäng ungdomar - kan de vara bekanta till riksdagsledamot Engström? - har nekats att handla på Systemet i Åre, eftersom "en av de medföljande hade glömt att utrusta sin skidklädsel med körkort". Denna upprörande skandal har fått Engström att först ställa en skriftlig fråga till folkhälsominister Morgan Johansson och sedan skriva motionen "Systembolagets ålderskontroll". Det måste bli ett slut på "kränkningar som dessa".

Det finns många fler intressanta motioner. Till exempel om den högre hemslöjdsutbildningen, om mannen som "social konstruktion", om behovet av promillegräns för cyklister och av esperantoundervisning i svenska skolor.

Men vi stannar där. Nu vet ni på ett ungefär vad de ombud ni ska välja i september ägnar sig åt.

Johan Hakelius