Här är ungdomsbrottsligheten värst

I vissa områden är mer än var femte tonåring kriminell.

Mest utsatt i landet är Hageby i Norrköping, visar en kartläggning gjord av SVT Rapport.

Minst brott begår tonåringar i Sotenäs i Västra Götaland.

Drygt 30 000 tonåringar i åldrarna 15-19 år har dömts för något brott, ofta stölder, våldsbrott eller narkotikamissbruk.

I drygt 400 av de mest belastade bostadsområdena har fler än var tionde tonåring dömts för brott, visar undersökningen som gjorts i samarbete med Statistiska centralbyrån.

Värst är situationen i bostadsområdet Hageby i nordöstra Norrköping, där 21,3 procent, mer än var femte i åldern 15-19, lagfördes för brott 2003.

Siffran är nästan lika hög i Tuna i Botkyrka, Närlunda i Helsingborg, Korsbacka i Kävlinge och Marieberg i Karlskrona.

Var tionde

I ytterligare drygt 400 hårt belastade områden runt om i Sverige har var tionde tonåring mellan 15-19 år döms för brott.

Störst är problemen inte i storstäder utan på mindre orter.

En expert tror att många har förutfattade meningar om var tonårsligisterna finns.

- Det är någonting som jag hör rätt ofta när man är ute i förorterna. Också att brottsligheten är ett problem, trygghetsfrågorna är ett problem, men om man tittar på brottsstatistik så ligger man inte i topp, säger Roger Andersson, professor i bostadsforskning, till SVT Rapport.

Problemområden har några saker gemensamt. Typiskt är att de ligger strax utanför en centralort, att man bor i allmännyttans hyreshus, att genomströmningen av boende är hög, inkomsterna låga och bidragsberoendet högt.

Caroline Olsson

Publisert: