Stolt över att vara svensk? Nej!

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Svenskar bland de minst patriotiska

Patriotism är inget för svenskarna.

Bara östtyskar och letter är mindre stolta över sin nationalitet.

- Det är knappast förvånande, säger etnolog Åke Daun till aftonbladet.se.

Listan bygger på en studie från University of Chicago. Forskarna har försökt mäta globaliseringens effekter på människors patriotism och kommit fram till att förhållandet till det egna landet inte har förändrats alls.

Européer minst stolta

De traditionellt patriotiska länderna är fortfarande lika fosterlandskära och de traditionellt ickepatrotiska är fortfarande lika svala.

Mest patriotiska är invånarna i USA, som följs av Venezuela, Australien, Österrike och Sydafrika.

Minst patriotiska är man i före detta Östtyskland, Lettland, Sverige, Slovakien och Polen.

- Det är nationer som märkt av globaliseringen - i synnerhet bland unga människor, säger undersökningsledare Tom Smith enligt tidningen Metro.

Det är också fem europeiska länder. Enligt forskarna kan det bero på att många identifierar sig som européer lika mycket som till exempel lett eller svensk.

Äldre och män stoltast

Studien visar också att de mest patriotiska människorna alltid finns bland äldre och män. De minst patriotiska finns bland unga vuxna, i minoritetsgrupper och bland välutbildade.

Sveriges placering antas bero på att svenskar associerar patriotism med extremism och rasism.

Etnolog Åke Daun har ägnat många år att studera svenskars uppfattningar om sin nationalitet och sitt land. Han är inte förvånad över Chicagoforskarnas resultat.

- Paradoxalt nog är det ofta så att rika länder är ickepatriotiska och fattiga mer patriotiska. Det beror på att vi som har det bra lever så väl att vi känner att vi har kontroll över våra liv på ett individualitiskt plan.

-Vi är inte beroende av patriotisk sammanhållning, men i fattiga länder kan tillhörigheten till landet vara det enda man har. Det finns fattiga länder i Afrika där 100 procent säger att de älskar sitt land, säger Åke Daun.

Hur förklarar man patriotismen i USA då?

- Det landet har en unik historia och människorna som kom dit var förföljda och fattiga och behövde patriotismens sammanhållning. Det får de amerikanska barnen lära sig i skolan än i dag. De får den amerikanska berättelsen inpräntad i sig.

Vilken är den svenska berättelsen som vi får med oss?

- Det finns ingen. Men det finns gemensamma uppfattningar om svenskhet. Vi tycker att vi är duktiga och att vi har arbetat hårt för att nå dit vi är, och att vårt land är väldigt modernt och att levnadsstandarden är hög, säger Åke Daun.

Karin Henriksson

Publicerad: