Emily blev en äkta havskatt

NYHETER

Hittades i Frankrike– 700 mil hemifrån

LOS ANGELES

När Lesley McElhineys katt sprang bort för en månad sedan kontaktade hon de lokala myndigheterna i Appleton i Wisconsin.

Nu har lilla Emily hittats – i Frankrike.

– Hon måste ha hamnat i en container, säger McElhiney.

Foto: lång atlantresa Katten Emily reste tvärs över Atlanten till Frankrike. Tack vare hennes id-bricka kunde man hitta hennes ägare hemma i USA.

Hon tror att katten gick på upptäcktsfärd till en närliggande lagerlokal för papper när den blev fast i en container.

Via båtfrakt hamnade Emily i Nancy, en stad i nordöstra Frankrike i närheten av tyska gränsen – närmare 700 mil från sitt hem i USA.

Överraskades

– Vi tog emot en container från Wisconsin. Inifrån den hörde vi en katt jama. Det var en ordentlig överraskning, säger Christele Gozillon, taleskvinna för företaget Raflatac i Nancy.

De såg namnbrickan och ringde Emilys veterinär i USA, John Palarski.

– Katten måste ha haft tillgång till mat och vatten på båten, säger han.

Palarski tvivlar på att Emily annars hade klarat de tre veckorna på egen hand.

– Det måste ha funnits massor av möss på båten.

Får flyga hem?

Även om katten var fast på lastavdelningen får man anta att det fanns vatten där nere. Emily måste haft något, säger han.

För att få loss Emily ur karantänen faxade Palarski kattens vaccinationsintyg till de franska myndigheterna. Men byråkratins kvarnar mal långsamt. Än har hon inte fått komma hem.

– Först ska hon ha ett friskintyg av de franska myndigheterna. Sedan måste hon sitta i karantän när hon kommer till USA, säger han.

McElhiney och hennes familj är otåliga.

– Det enda vi tänker på just nu är att köpa en flygbiljett. Vi betalade för Emily första gången vi fick henne. Hon har visat sig bli en dyrbar liten sak, säger Lesley McElhiney.

Magnus Sundholm