Sex skogsbränder - polisen jagar pyroman

NYHETER

”Finns ingen naturlig förklaring”

Polisen i Sveg jagar en pyroman, efter ytterligare två bränder i området på fredagsmorgonen. På mindre än tre dygn har sex skogsbränder härjat i trakterna kring Sveg.

– Den senaste branden finns det ingen möjlig naturlig förklaring till, säger polisen till Aftonbladet.se.

På ett relativt litet område runt Sveg i Härjedalen har räddningstjänsten de senaste dagarna fått kämpa med inte mindre än sex skogsbränder. Den senaste branden ryckte räddningstjänsten ut på vid 06-tiden på fredagsmorgonen, efter ett larm från en person som såg två stora rökpelare vid Ytterberg. När brandkåren kom till platsen såg man att det brann på två områden på cirka 20 gånger 20 kvadratmeter – på båda sidor om vägen.

-Enligt räddningstjänsten går det inte att hitta någon naturlig förklaring till hur den branden uppstod, säger Ann-Christin Johnsen, informationsansvarig vid polisen i Jämtland.

Polisen har sökt i området kring branden med hundpatrull.

Tre bränder samma morgon

Den första branden startade i Bäckedal utanför Sveg natten mellan tisdagen och onsdagen. Den var dock förmodligen inte anlagd, utan startade av en gnista från en skogsmaskin. Men på torsdagsmorgonen fick räddningstjänsten inte mindre än tre larm om bränder i Sveg, 06.15 i Överberg, 07.04 vid Svegs skjutbana och 10.05 på Hurtigruttsvägen. Hur dessa bränder startade är fortfarande okänt, och en teknisk utredning pågår.

Polisen och räddningstjänsten misstänker dock att också dessa tre bränder var anlagda. En blå bil som strax före sju på torsdagsmorgonen sågs vid Svegs skjutbana kan ha ett samband med bränderna.

På fredagsmorgonen startade ytterligare en brand i Bäckedal, men det rörde sig om tisdagens brand som blossade upp på nytt.

Karin Thurfjell