Terrornätet - i Sverige

NYHETER

10-tals misstänkta Pengar till al-Qaida Säpo i gryningsräd

Foto: Klicka på bilden för stor grafik.

Säpo och brittisk polis har under försommaren slagit till mot en rad personer i Sverige.

De misstänks ha främjat terrorism.

Aftonbladet kan i dag avslöja de svenska terroristnätverken och deras kontakter.

Flera i terroristnätverken i Sverige har direkta kopplingar till al-Qaida och den nu dödade ledaren Abu Musab al-Zarqawi.

Misstankarna om ett omfattande terrornätverk i Sverige började nystas upp efter attentaten i London den 7 juli förra året. Då skakades den brittiska huvudstaden av flera explosioner i tunnelbanan och på bussar.

Direkt efter attackerna inledde den brittiska polisen omfattande avlyssningar, granskning av internettrafik och spaningar. Ganska snart dök namn på personer bosatta i Sverige upp - och den 23 september förra året skickade Storbritannien en begäran om rättshjälp. Från den stunden blev också den svenska säkerhetspolisen inkopplad med full kraft.

Tillslag mot 10 hem

Britterna hade konkreta misstankar mot en rad personer i Sverige - men också mot svenska medborgare i andra länder.

Under gryningsräder har Säpo tillsammans med brittisk antiterrorpolis slagit till mot ett tiotal bostäder i Sverige.

Första tillslaget skedde mot en 34-årig fyrabarnsmamma i Stockholmstrakten. Kvinnan misstänks ha främjat terrorism, bland annat ekonomiskt. Papper som visar kvinnans penning-överföringar har beslagtagits - liksom datorer och en rad andra handlingar.

Målet: Eiffeltornet

Kvinnan är född i Sverige och har konverterat till islam. Hon är gift och har två av sina barn med en 41-årig misstänkt terrorist.

41-åringen är född i Algeriet och dömdes i förra veckan i Frankrike till nio års fängelse för förberedelse till terroristattacker mot Paris.Ett av målen misstänks ha varit Eiffeltornet.

Paret träffades 1998 och flyttade i maj 2003 till Syrien för att barnen skulle få en skolgång enligt muslimska traditioner.

I mitten av juli samma år slog 15 poliser från den syriska säkerhetstjänsten till mot parets bostad. Kvinnan sattes i husarrest och mannen greps som misstänkt för samröre med terrorister.

Han utlämnades efter ett år till Frankrike och då hade kvinnan redan flyttat tillbaka till Sverige.

Ex-man känd av Säpo

Hon var tidigare gift med en 44-årig man i Lund och har sina två äldsta barn med denne. Han är också född i Algeriet och välkänd av Säpo.

Han är god vän med en 45-åring som också härstammar från Algeriet och bor i Lund.

45-åringen har haft kontakter med den algeriska terrorgruppen GIA. 1999 dömdes 45-åringen till två års villkorlig dom i Belgien i en stor terroristhärva.

En mängd sprängmedel beslagtogs och gruppen misstänktes för att ha förberett ett attentat mot fotbolls- VM i Frankrike 1998. Ledaren för gruppen, den franske medborgaren Fahrid Melouk, dömdes till nio års fängelse.

Melouk har enligt den franska tidningen Le Soir haft kontakter med en av världens mest kända terrorister - Zacarias Moussaoui, som dömdes till livstids fängelse i USA förra månaden.

Stora summor

Al-Qaida, som låg bakom attentaten i USA, har under de två senaste åren fått stora summor pengar från Sverige.

Två av finansiärerna - en 30-årig imam i Stockholm och en 26-årig bankir i Malmö, dömdes till långa fängelsestraff i oktober 2005.

De har dömts för att ha samlat in pengar till Ansar al-Islam och al-Qaida - pengarna skulle gå direkt till ledaren Abu Musab al-Zarqawi som dödades i början av juni vid en amerikansk bombattack i Irak.

Totalt har de båda finansiärerna hanterat cirka en miljon kronor.

Bland dem som Säpo och brittisk polis slagit till mot i Sverige under senare tid misstänks flera ha finansierat eller främjat internationell terrorism. Husrannsakan har gjorts mot ett tiotal lägenheter i både Stockholmsområdet, Malmö och Göteborg.

Efter långa förhör har samtliga släppts - även om de fortfarande är misstänkta för att ha främjat terrorism.

Svenske Usama

En av dem som greps vid tillslagen i Göteborg kallar sig Abu Usama el Swede ("Den svenske Usama").

Han är 28 år, och konverterade till islam i slutet av 90-talet. Han har hyllat självmordsbombare på chattsidor och skrivit: "Må Allah hjälpa oss att förinta islams fiender och sätta skräck i dessa avskum."

På moskén i Bellevue i Göteborg har Abu Usama el Swede knutit kontakter med en 18-årig militant muslim från Kungälv. Enligt flera brittiska tidningar har svensken skött rekrytering via internet åt al-Qaidaledaren Abu al-Zarqawi.

18-åringen sitter häktad i Sarajevo-misstänkt för att ha planerat en självmordsattack.

Hade självmordsbälte

Den 19 oktober förra året greps han efter ett samarbete mellan säkerhetspoliser i Storbritannien, Sverige och Bosnien.

Vid gripandet beslagtogs 30 kilo sprängmedel, vapen, speciella bälten som används av självmordsbombare och en videofilm:

"Det här är bröderna som förbereder en attack...de här vapnen kommer användas mot dem som har skickat trupper till Irak och Afghanistan", säger 18-åringen och hans kumpaner i filmen.

Samtliga utpekade i denna artikel nekar till brottslighet kopplad till terrorism.

Richard Aschberg, Zendry Svärdkrona