”Polis sköt vår Daniel”

NYHETER

Föräldrarna om åtalet för dödsskjutningen

Foto: "Han skulle överlevt en vanlig kula" Daniel sköts med polisens nya, mer effektiva, ammunition. Christer, Helene och Mirielle Franklert Murne är kritiska till att polisen får beväpna sig med så farliga kulor. ”En beväpnad polis som agerar så går omkring som en tickande bomb”, säger Mirielle, 21, syster till Daniel.

LINDESBERG

De ringde polisen för att få hjälp med sin sjuke son som blivit våldsam.

28 minuter senare hade Daniel, 22, skjutits till döds.

-Det var hjälp vi trodde vi skulle få. Vårt liv har förvandlats till en mardröm, säger Helene och Christer Franklert Murne.

Foto: var sjuk Daniel Franklert Murne, 22, dog 20 mars av skottskadorna.

Från fönstret i deras vardagsrum ser man lyktorna lysa på gravplatsen 100 meter bort. Där, i skogsdungen, är Daniels aska strödd.

"Dåres försvarstal"

I går åtalades polismannen som sköt Daniel, 22, för grovt vållande till annans död. Helene och Christer läste den digra förundersökningen.

-Det är dårars försvarstal, det är konstigt att polisen med näbbar och klor försvarar att de dödat vårt barn.

-Polisen som sköt Daniel är inte ens avstängd. Varför?

-Är man fyra poliser borde man ha löst det på annat sätt än att skjuta med ett dödligt vapen mot en ensam kille.

Den 20 mars var det snö och kallt.

Daniel, 22, hade varit sjuk en vecka.

Två drog pistol

Han blev sämre och föräldrarna ringde sjukvården och dessutom polisen. De åkte till en bensinstation och ringde polisen igen för att kolla att samtalet gått fram.

De kände en stor lättnad när de såg polisen komma och att deras son äntligen skulle få hjälp.

Daniel gick ut. Han stod ensam mot fyra poliser, som hade en grind och sju, åtta meter mellan sig och den spenslige Daniel.

-Polisen visste att läkare var på väg, säger Christer Murne, det var ingen kommunikation. Poliserna bara skrek att han skulle släppa knivarna, de försökte inte prata Daniel till rätta.

Två poliser drog pistol direkt. Fem minuter senare skjuts Daniel till döds framför Christer och Helenes ögon.

I november 2003 fick polisen en ny sorts ammunition. Den nya kulan trasar sönder vävnad och stannar därmed kvar i kroppen.

Christer, Helene och Mirielle är mycket kritiska till att polisen får beväpna sig med en så farlig ammunition. De är övertygade om att deras Daniel skulle överlevt en vanlig kula.

Går i kristerapi

Hela familjens liv är sönderslaget. De går alla tre i kristerapi, de är sjukskrivna, sover dåligt och äter lugnande mediciner.

Har polisen hört av sig?

-Ingen av dessa poliser har hört av sig, säger Christer.

Först svek sjukvården, sen polisen - nu hoppas de att inte rättsväsendet också sviker i rättegången mot polisen som dödat Daniel.

-Det räcker nu.

Tidigare:

12 skjutna till döds – av polisen

Ulla-Lene Österholm