M-förslag mot våldsbejakande organisationer

Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson lanserade ett förslag mot våldsbejakande organisationer på Almedalsveckan.

avTT

NYHETER

Moderaterna vill kriminalisera deltagande i våldsbejakande organisationer.

Förslaget är bland annat riktat mot nazistiska NMR.

– Det finns exempel i dag på nynazistiska organisationer, den autonoma vänstern som använder våld, och på fundamentalistiska islamister, som i praktiken sprider hot och hat mot den svenska demokratin, säger Moderatledaren Ulf Kristersson.

En utredning har redan föreslagit att deltagande i terroristorganisationer ska vara straffbart. Nu vill M utvidga det förslaget till att även omfatta våldsbejakande organisationer på hemmaplan.

Domstolar ska avgöra

Tanken är att det i slutänden är domstolarna som ska avgöra vilka organisationer som är våldsbejakande. Men det blir i ett första skede polis och åklagare att bedöma när en brottsutredning ska inledas och åtal ska väckas.

Kristersson vill helst inte namnge organisationer som lagen kan riktas mot.

– Alla de finns väl företrädda i Sverige i dag och jag tror att de utgör ett större hot mot den svenska demokratin än vad vi hittills har velat inse, säger Kristersson.

Straffbart dela ut flygblad

Hans medarbetare uppger att det handlar om Nordiska motståndsrörelsen (NMR), vänsterautonoma Antifascistisk aktion och även våldsbejakande islamistiska rörelser.

Enligt M skulle lagen innebära till exempel att det blev straffbart att dela ut flygblad eller samla in pengar för sådana organisationer. Eller att gå omkring med plakat och fanor för organisationen. För NMR skulle det inte vara möjligt att genomföra aktiviteter under Almedalsveckan.

Däremot ska det, enligt M, inte vara straffbart att ha eller yttra odemokratiska åsikter, eller att som publik lyssna när våldsbejakande organisationer framför sina åsikter.