Efter snövarningen – nu kommer värmen till Kiruna

avIsabelle Nordström

För några dagar sedan var det bara några grader varmt och risk för blötsnö i Kiruna – nu vänder det.

Enligt SMHI kan det bli uppåt 23 grader varmt i nordligaste delarna av Sverige.

– Det här högtrycket har en nordlig bana, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Efter några kyligare dagar börjar värmen komma tillbaka – och varmare blir det. Ett kraftigt högtryck håller på att byggas upp efter att det kommit in varm luft från Västeuropa.

– Vi får samma värme som de haft i Storbritannien och Frankrike, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Så sent som för två dagar sedan rapporterade Aftonbladet att det fanns risk för blötsnö i Kiruna.

– Det är jävligt kallt. Det kanske kan vara fyra, fem grader ute. Ingen sommarvärme om man säger så. Man säger alltid att man är sugen på att flytta för att det är skitväder, men det blir ju aldrig av. Jobbet styr ju massa saker om man ska flytta, sa Kirunabon Kenneth Paulsson i torsdags.

1 av 4 | Foto: Kenneth Paulsson

Nordligt högtryck

Nu ser det ut som att även Kenneth kan plocka fram badbyxorna – i varje fall tillfälligt. Under söndagen och måndagen väntas det bli 23 grader i Kiruna enligt SMHI medan Forecas prognos är något lägre.

– Våra siffror visar att det kan bli uppåt 17–19 grader i Kiruna i varje fall, det här högtrycket har en nordlig bana och för med sig varm luft, säger Mikael Sjöstrand.

– På tisdag blir det varmt i nästan hela landet, uppemot 25 grader på de flesta håll. Det kan dock förekomma en del moln över östkusten.

När det här lågtrycket drar in från öster kan Gotland få lite regn. I övrigt är det fortsatt torrt och SMHI har utfärdat en klass 1-varning för risk för skogsbrand i stora delar av landet och det råder fortsatt eldningsförbud på många ställen.

Tyvärr ser värmen inte ut att stanna särskilt länge i Norrland.

– De nya mätningarna visar att det blir varmt måndag-tisdag, men från onsdag och torsdag kommer ett bakslag. Högtrycket verkar inte klara av att hålla emot den kallare luften, säger Kenneth Paulsson.

– Ett lågtryck ser ut att byggas upp, det ser ut att bli ostadigt torsdag och framåt helgen.

Varmt i söder

Däremot kommer högtrycket att växa sig ännu starkare under veckan i södra delarna av landet och onsdag och torsdag kan det bli ännu varmare än i början av veckan.

– Det är svårt att säga exakt, men säg mellan 22 och 28 grader i hela södra delarna, säger Mikael Sjöstrand.

– I början av nästa helg ser det ut att bli riktigt varmt i hela landet och sedan kommer en vädervändning i slutet av helgen.

Det finns också stora möjligheter att termometern passerar 30-strecket.

– Det är i Götaland och Svealand framför allt det kan bli så varmt, säger Mikael Sjöstrand.

ARTIKELN HANDLAR OM

SMHI

Foreca

Väder

Kiruna