Oklar framtid för barn som separerats från föräldrar i USA

Advokat: ”En total labyrint”

Publicerad 2018-06-23

Flera tusen barn har separerats från sina föräldrar vid den amerikanska gränsen.

Presidenten har nu ändrat ”nolltolerans-lagen” som splittrat familjer – men frågan om vad som händer med de redan drabbade kvarstår.

– Det är en stor fråga. Det har inte kommit många svar, säger Henry Lucero, operativ chef vid immigrationsmyndigheten.

Nu befarar jurister att separationerna kan komma att bli permanenta.

Den 7 maj tillkännagav USA:s justitieminister Jeff Sessions att Trump-administrationen skulle införa en ny invandringspolicy med ”nolltolerans” mot alla som korsade den amerikansk-mexikanska gränsen illegalt.

Sedan ”nolltoleransen” trädde i kraft har fler än 2 300 barn, en del inte ens ett år gamla, blivit separerade från sina föräldrar.

Den internationella människorättsorganisationen Amnesty har kallat separationerna för ”tortyr” och menar att det är ett brott mot barnen och föräldrarnas mänskliga rättigheter att skilja dem åt.

Efter massiv kritik från omvärlden skrev president Donald Trump i onsdags under en order för att stoppa familjeseparationerna.

Första dagen utan familjeseparationer

Midsommarafton var första dagen sedan i maj som ingen förälder misstänkt för att illegalt ha korsat den mexikanska gränsen i McAllen, Texas, blivit separerad från sitt barn. Det skriver nyhetsbyrån AP.

Efren Olivares, advokat på människorättsorganisation Texas civil rights project, säger till AP att organisationen följt flera föräldrar och barn som separerats vid den mexikanska gränsen.

Enligt honom är anledningen till att inga familjer separerats i McAllen under fredagen att regeringen ändrat sin policy.

Hade räckt med ett telefonsamtal

Samtidigt rapporterar CNN att Trump inte behövt skriva under ett papper för att ändra på hur hans administration hanterade familjerna vid gränsen. Det hade räckt med ett telefonsamtal för att få stopp på familjeseparationerna.

Ordern han signerat är också otydlig när det kommer till hanteringen av de barn som redan sitter i förvar utan sina föräldrar runtom i landet.

Oklart hur återföreningar ska gå till

Enligt Henry Lucero, operativ chef vid den amerikanska immigrations- och tullmyndigheten, är det oklart hur familjeåterförningar ska gå till nu när presidenten beordrat att separationerna ska upphöra.

– Det är en stor fråga. Det har inte kommit många svar, säger Henry Lucero, enligt AP.

Myndigheten har återförenat barn och föräldrar tidigare – men aldrig i den här omfattningen.

En ledande tjänsteman i Trump-administrationen säger till AP att omkring 500 av de barn som skiljts från sina föräldrar har återförenats sedan maj.

Men enligt Efren Olivares på Texas civil rights project har hans organisation varit i kontakt med 381 föräldrar som separerats från sina barn, och inga av dessa har bekräftat att de återförenats.

”En total labyrint”

Jodi Goodwin, advokat i Harlingen, Texas, har hört flera historier om mammor som suttit fängslade i flera veckor – utan att någon gång få träffa sina barn.

Än så länge har hon inte lyckats spåra ett enda av dessa barn.

– Det är bara en total labyrint, säger hon till Washington Post.

Den amerikanska regeringen påstår att de gett fängslade föräldrar flygblad med ett avgiftsfritt nummer till den byrå som normalt sett har ansvar för att ge ensamkommande barn logi.

Inte en enda av Jodi Goodwins klienter har fått något sådant flygblad.

Flera advokater menar att de har ringt numret, utan att någon svarat i telefon. I de fall då någon lyft luren har de vägrat lämna ut detaljer kring var barnen ska ha placerats, skriver Washington Post.

Hundratals barn fortfarande i förvar

Flera av de 2 300 barn som tagits från sina föräldrar sitter fortfarande i förvar och fosterhem runtom i USA. Den amerikanska regeringen har gjort få insatser för att hjälpa föräldrar att återförenas med sina barn, menar flera amerikanska advokater enligt Washington Post.

Regeringens svala intresse för återföreningarna har fått advokater att själva försöka hitta barnen – en del så små som något år gamla.

– Antingen så tänkte regeringen inte alls på hur de skulle få ihop de här familjerna igen, eller så bestämde de sig för att de bara inte bryr sig, säger Natalia Cornelio, advokat på Texas civil rights project, till Washington Post.

Risk för ”permanenta separationer”

Ytterligare en faktor som försvårar återförenanden är att byråkratiska fel kan göra tjänstemän omedvetna om att ett barns föräldrar sitter fängslad i USA.

Det kan till exempel handla om att gränspatruller missat att skriva i gripningsrapporter att en förälder och ett barn passerat den amerikanska gränsen tillsammans.

Barnen som hamnar i förvar där personalen är omedvetna om att de anlänt till landet med en förälder registreras då som ensamkommande barn istället för barn i behov av återförening, skriver Washington Post.

Advokater oroar sig också för att en del av småbarnen och barnen som talar inhemska språk inte kan tala om vad deras föräldrar heter i för- och efternamn, skriver tidningen.

På grund av den här typen av problem har jurister och tidigare tjänstemän nu börjat prata om möjligheten till ”permanenta separationer”.

Trump om gränslägren: ”De bästa som folk sett”

Sedan Donald Trump stoppat vad som från början var hans egna policy ska han också ha fortsatt skylla situationen på Demokraterna, skriver CNN.

Han menar att det är deras fel att landet haft, som han uttrycker det, ”världens svagaste invandringslagar”.

— De bryr sig inte om barnen. De bryr sig inte om skadan. De bryr sig inte om problemen. De bryr sig inte om något, ska han ha sagt om partiet under ett möte i Vita huset, enligt CNN.

Trots att bilder från de läger som barn placerats i väckt avsky i världen insisterade Trump också på att förhållandena i en del av dessa varit ”de bästa som folk sett”.

Melania: ”Hur kan jag hjälpa till?”

Samtidigt som Donald Trump talade i Vita huset befann sig hans fru, Melania Trump, på besök i ett förvar vid USA:s gräns i Texas. Där mötte hon barn och frågade hur hon kunde hjälpa till.

Enligt flera amerikanska medier ska Melania Trump också ha varit en viktig orsak till att hennes make till slut skrev under ordern för att stoppa familjeseparationerna.

– Hur kan jag hjälpa till för att garantera att de här barnen återförenas med sina familjer så fort som möjligt? ska hon ha frågat en tjänsteman vid förvaret i Texas, enligt CNN.

Men det var inte Melania Trumps samtal med barnen i förvaret som väckte uppmärksamhet. Under besöket var det framförallt jackan hon bar som skapade rubriker i världspressen.

På ryggen stod det i stora bokstäver: ”Jag bryr mig inte riktigt. Gör du?”

LÄS VIDARE