Ny studie: Du kan tänka dig ung

avJoanna Górecka

Foto: COLOURBOX arkivfoto

Visste du att du faktiskt kan påverka din ålder med hjälp av dina tankar? Kort sagt: du kan tänka dig ung. Eller, för den delen – gammal. Det visar en ny studie från Seoul University, skriver New York Post.

Känner du dig yngre än vad du är? Grattis! En ny studie som publicerades i en vetenskaplig tidsskrift visar att din subjektiva ålder, alltså den ålder du känner dig som, faktiskt överrensstämmer ganska bra med din hjärnålder.

– Det visade sig att de personer som känner sig yngre än vad de är har hjärnor som faktiskt uppvisar yngre hjärnors strukturella egenskaper, säger en av studiens författare, Jeanyung Chey till New York Post.

Mer grå massa

De 68 personer som deltog i studien fick frågan hur gamla de kände sig. När man sedan undersökte deras hjärnor med magnetröntgen visade det sig att de som kände sig yngre än sin egentliga ålder verkade ha mer grå massa än de andra, vilket är ett tecken på bra hjärnhälsa. De personerna hade också mindre depressiva symptom och presterade bättre på minnestester. Kort sagt var de yngre än sina jämnåriga – och faktiskt sig själva.

– Om någon känner sig äldre än sin ålder är det nog hög tid att titta på vilka livsstilsförändringar man bör göra för att påverka sin hälsa.

En möjlig förklaring är att om du känner dig yngre så är det mer troligt att du helt enkelt har en mer aktiv livsstil – vilket förbättrar din allmänna hälsa.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hälsa

Seoul

Skönhet